arrow_back

76 jaar na de bevrijding: zo ging het er in 1945 aan toe in Alphen


Vandaag is het 76 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd door de geallieerden. Ieder jaar vieren wij de Duitse bezetting in Nederland. Ook staan Nederlanders stil bij de waarden: vrijheid, democratie en mensenrechten. Hoe werd de bevrijding in 1945 eigenlijk in Alphen gevierd? Zie en lees er hier alles over. 

Net zoals door heel Nederland werden op 5 mei 1945 de vlaggen uitgestoken. Echter, het duurde nog even voordat de bevrijders Alphen bereikten. Op 7 mei kwamen de eerste geallieerden Alphen binnen en op 8 mei vulden veel Canadese auto’s en pantserwagens het straatbeeld. Vervolgens bereikten ook de Prinses Irene Brigade Alphen. Dit was het Nederlandse legeronderdeel dat bestond uit Nederlandse troepen die in mei 1940 naar Engeland konden ontkomen, en verder bestond uit Engelandvaarders en Nederlanders uit het buitenland die onder dienstplicht of vrijwillig zich bij de Brigade meldden.

Alphense bezettingsmacht 

De Alphense bezettingsmacht bestond vooral uit oude leden van de Wehrmacht of soldaten die aan het front gewond waren geraakt. De meeste soldaten die onderkomen hadden gehad bij de Martha-Stichting, hadden zichzelf al aangegeven bij de Binnenlandse Strijdkrachten. De normale soldaten waren al blij genoeg dat ze het er zo vanaf brachten en gooiden gelijk al hun geweren bij elkaar. Verder werden alle bekende NSB’ers en alle vrouwen die een relatie met hen hadden, opgepakt. Burgemeester Zuidervliet, een bekende NSB’er, weigerde te vluchten, omdat hij vond dat hij goed gehandeld had voor Alphen aan den Rijn. Hij gaf zich uiteindelijk over aan de Binnenlandse Strijdkrachten.

Tijdens de viering van de bevrijding was het een groot feest in het dorp. Door heel Alphen liep een parade van de mannen van de Binnenlandse Troepen, spoormedewerkers, verenigingen, straat- en buurtcomités en dat ging zo een tijdje door. Veel optochten werden per wijk of straat georganiseerd. De Canadese bevrijders werden onder flink gejuich ontvangen. Iedereen was ontzettend blij. 



Reacties