arrow_back

Afval heikel onderwerp in Alphense politiek


In de hele gemeente, maar vooral in verschillende wijken in Alphen-Stad, wordt veelvuldig huisraad en ander grofvuil bij de ondergrondse containers gezet. Dit, in combinatie met het lagere scheidingspercentage van afval, roept vragen op bij verschillende politieke partijen.

Robert Blom (Nieuw Elan) vindt de manier waarop nu afval moet worden gescheiden niet gebruiksvriendelijk. "Deze manier van scheiden en aanbieden roept niet op om te scheiden. De afvalscheiding kan veel actiever worden opgepakt."

Wethouder Leo Maat (GroenLinks) meldt dat de gemeente Alphen aan den Rijn hergebruik probeert te maximaliseren. Hij heeft wel kanttekeningen: "Het is leuk als je plastic apart inzamelt, maar dan moet je het ook kunnen verkopen. De grondstoffenmarkt is moeilijk." Het alternatief voor de verkoop van ingezameld plastic is overigens verbranding om energie op te wekken.

Wil Verschuur van Beter Alphen denkt dat er betere systemen zijn om met afvalscheiding om te gaan. Zij noemt als voorbeeld de gemeente Rotterdam. Maat ziet vooralsnog in ieder geval niets in het systeem nascheiding. "Er is geen aanbieding uit de markt gekomen."

De wethouder kondigde maandagavond 24 juni wel alvast een motie over grofvuil van de fractie van GroenLinks aan voor de volgende raadsvergadering op 27 juni. In de motie wordt een voorstel gedaan om een aantal keren per jaar gratis grofvuil op te halen in alle dorpen, wijken en buurten.



Reacties

Locatie