arrow_back

Afval ophalen kwam afgelopen weekend voor even in gevaar door ransomware-aanval


Duizenden bedrijven in minstens zeventien landen werden het afgelopen weekend getroffen door een massale aanval met gijzelsoftware. Cyclus, ook actief in Alphen, ervaarde daardoor ook problemen, waardoor het er even op leek dat de afvalroutes niet volgens planning gereden konden worden.

Door een cyberaanval bij de leverancier van Cyclus konden zij zondag het programma voor de routeplanning van het afval ophalen niet gebruiken. De verwachting was dat dit gevolgen zou hebben voor het ophalen van afval begin deze week. Maar dat bleek gelukkig mee te vallen. Maandag liet Cyclus weten dat de storing in de routesoftware weer was opgelost.

Het was niet de enige cyberaanval afgelopen weekend, zo laat de politie weten. ‘’Duizenden bedrijven in minstens zeventien landen zijn het afgelopen weekend getroffen door een massale aanval met gijzelsoftware. Het gaat om een van de grootste ransomware-aanvallen ooit. Ook een aantal Nederlandse bedrijven is getroffen.’’ De gijzelsoftware werd verspreid via zogeheten VSA-software van een bekende Amerikaanse softwareleverancier.

Maar het lijkt erop dat de impact beperkt is gebleven. ‘’Dat is te danken aan het werk van een groep Nederlandse ethisch hackers (DIVD) die snel slachtoffers waarschuwden om verdere schade te voorkomen’’, aldus de politie. De politie zal de slachtoffers van de hackaanval proactief benaderen. Bedrijven die nog geen aangifte hebben gedaan, krijgen het verzoek om alsnog aangifte of melding te doen.



Reacties