arrow_back

"Alleenstaande vluchteling-kinderen zijn welkom in Alphen aan den Rijn"


GroenLinks Alphen wilt dat de gemeente Alphen aan den Rijn, net als vele andere gemeenten in Nederland, aandringt bij het kabinet om alleenstaande kinderen uit vluchtelingenkampen in Griekenland op te vangen. Ook wil de fractie dat de gemeente Alphen aan den Rijn zich bereid toont om een aantal van deze alleenstaande kinderen een gastvrije opvang te bieden.

GroenLinks dient eind mei een motie in waarin zij het college oproept om bovenstaand signaal af te geven aan het kabinet. Uiteraard hopen zij dat vele andere Alphense partijen bereid zijn deze motie mede in te dienen.

Op de Griekse eilanden zitten duizenden vluchtelingen, waaronder veel kwetsbare kinderen, opeengepakt zonder warm water, hygiëne en medische zorg. Daarbovenop komt het coronavirus. De gevolgen van een uitbraak van dit virus in vluchtelingenkampen zijn niet te overzien, vanwege het ontbreken van medische zorg en mogelijkheden om afstand te houden. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al enige tijd voor de erbarmelijke omstandigheden en het gevaar voor alleenstaande kinderen.

Vele hulporganisaties, waaronder Unicef, roepen de Nederlandse regering op om deze kinderen zo snel mogelijk op te nemen. Griekenland heeft aan andere Europese landen een dringend verzoek gedaan om een aantal van deze kwetsbare alleenstaande kinderen over te nemen. Nederland heeft tot op heden geen gehoor gegeven aan dit verzoek. Dit in tegenstelling tot landen als Duitsland, Luxemburg en Zwitserland, die inmiddels concrete afspraken hebben gemaakt. Vele andere landen, waaronder Frankrijk, Portugal, Belgie, Ierland, hebben positief gereageerd op dit verzoek.

Raadslid Jose Huls (GroenLinks): “Een gemeenteraad gaat natuurlijk in de eerste plaats over lokale zaken. We kunnen echter niet onze ogen sluiten voor de crisis in Griekenland, als gemeenten kunnen we samen een sterk signaal afgeven. Veel van onze inwoners verwachten dat ook van ons. Niets doen terwijl zich binnen de EU een humanitaire crisis voltrekt waarbij kwetsbare kinderen zijn betrokken, vinden wij geen optie.”  

Daarom roept Huls op tot actie: “Hoe meer gemeenteraden en ook hoe meer lokale afdelingen van politieke partijen zich uitspreken, hoe eerder de landelijke overheid gaat bewegen. Het is toch te zot voor woorden dat vele gemeenten opvang willen bieden aan deze kinderen, maar dat nu niet mogen van de landelijke overheid.”



Reacties

Locatie