arrow_back

Alphen aan den Rijn steunt opvang vluchtelingenkinderen


Alphen aan den Rijn ondersteunt, samen met meer dan honderd andere gemeenten, de oproep aan het kabinet om gevluchte kinderen zonder ouders op te vangen in Nederland. Het gaat om kinderen die in een Grieks vluchtelingenkamp zitten.

Hoewel het geen lokaal onderwerp is, heeft de gemeenteraad vrijdag 29 mei besloten om een brief te sturen naar de Nederlandse regering om een paar duizend kinderen in Nederland op te nemen. Het gaat daarbij om twee tot vier kinderen per gemeente, aldus José Huls van GroenLinks die in de Alphense raad het initiatief voor de brief nam. Dezelfde brief is inmiddels door ruim honderd gemeenten naar het kabinet gezonden.

"Het gaat om kinderen die geen ouders mee hebben en die nu in erbarmelijke omstandigheden in een Grieks vluchtelingenkamp verblijven", vertelt Huls. De Griekse overheid heeft aan andere Europese landen verzocht om een aantal van deze kwetsbare kinderen op te vangen. Veel landen hebben hier positief op gereageerd, maar Nederland nog niet. Dit ondanks een dringend verzoek hiertoe van Unicef.

Vandaar de brief die door veel Nederlandse gemeenten naar de verantwoordelijke staatssecretaris is gestuurd. In de brief dringt nu ook gemeente Alphen aan den Rijn aan op opname in Nederland van deze kinderen. Tevens verklaart de gemeente zich bereid om een aantal kinderen op te nemen.

Van wethouder Han de Jager wordt ook gevraagd om met een plan te komen als er inderdaad kinderen naar Alphen aan den Rijn komen. Landelijk is er coördinatie vanuit vluchtelingenorganisaties. Voor het verzenden van de brief waren CU, SP, PvdA, D66, CDA en GroenLinks.



Reacties