arrow_back

Alphen sluit aan bij onderzoek Groene Leefomgeving


Alphen aan den Rijn moet een visie ontwikkelen in het kader van de Omgevingswet. Omdat er onvoldoende kennis aanwezig is om zo’n visie te onderbouwen, sluit de gemeente aan bij een onderzoek van Hart van Holland. Ook Kaag en Braassem en Nieuwkoop doen mee aan dit onderzoek.

Het doel van het onderzoek Groene Leefomgeving van Hart van Holland is om meer inzicht te krijgen in biodiversiteit, bodem, groen en water in verschillende typen landschap. Het onderzoek wordt gedaan naar landschappen vanaf de kust tot en met de veenweidegebieden.  Als beter bekend is hoe deze landschappen ervoor staan en zich ontwikkelen, kan ook beter besloten worden hoe de visie eruit moet zien.

De Omgevingswet gaat over ruimtelijke ontwikkelingen in en rond de stad, dorpen en buitengebied. Hierin worden kaders opgenomen. Vervolgens wordt elk nieuw plan of project getoetst aan de visie op de omgeving en aan de inmiddels gestarte ontwikkelingen.
Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn ontbreekt kennis op het gebied van ecologie om een visie zelf te ontwikkelen. Door nu aan te sluiten op het onderzoek Groene Leefomgeving is het ook niet nodig om deze kennis extern in te kopen.



Reacties