arrow_back

Alphenaar verdacht van mensensmokkel en terreurfinanciering


Uit Syrië afkomstige Abdulrazak A. wordt verdacht van mensensmokkel, mishandeling en terreurfinanciering. De Syriër zou geld hebben overgemaakt naar jihadisten vanuit Alphen aan den Rijn.      

Niet alleen hij maar ook de Syrische Mohammed K. moest zich gisteren melden bij de rechtbank. Door ondergronds bankieren zouden de mannen hebben samengewerkt om jihadisten te financiëren. Het vermoeden is dat ze 300.000 euro naar Duitsland hebben overgemaakt, ook zijn er nog andere grote bedragen overgemaakt. Het OM verdenkt Abdulrazak ervan dat hij zelf ook verdiende aan de handelingen.
 
Naast deze beschuldigingen wordt de man er ook van verdacht zijn ex-vrouw te hebben mishandeld. Hij heeft gedreigd om haar en haar drie kinderen te vermoorden. Ook wordt hij nu verdacht van mensensmokkel. Hij zou, naast zijn zus en zwager, ook andere mensen hebben geholpen om vanuit Syrië naar Nederland te komen, meldt Omroep West. 
 
De andere verdachte Mohammed K. verklaart dat hij Abdulrazak wel hielp met de transacties maar hier mee is gestopt zodra hij wist dat er geen vergunning was. Beide mannen zijn op vrije voeten omdat de zaak pas in januari 2020 inhoudelijk wordt behandeld. Abdulrazak woont inmiddels in Leiden.


Reacties