arrow_back

Alphense Iris (22) kijkt de dood twee keer in de ogen, maar helpt nu jonge vrouwen


De Alphense Iris Vink (22) is een studente die al heel wat meegemaakt heeft in haar leven. Ze keek de dood al twee keer in de ogen, maar opgeven doet ze niet. Op haar 17e bracht ze al een boek uit en eigenlijk is ze op jonge leeftijd altijd al bezig met creëren. Nu helpt ze jonge vrouwen met het accepteren van zichzelf en hun lichaam.

“Toen ik de laatste keer bijna dood ging, moest ik erg ver zoeken naar de motivatie om weer beter te worden”, vertelt de 22-jarige studente. “Het was zwaar en ik had veel vrienden en mensen verloren. Hiermee wil ik absoluut niet zielig doen, want het gaf mij juist kracht. Ik wilde namelijk niet meer in die situatie zitten en juist weer dingen doen waar ik blij van werd.”

Hulpvragen

Iris had onder andere anorexia en was door deze ziekte al bijna twee keer overleden. Bij de tweede keer was ze er klaar mee. “In de kliniek werd ik alleen maar zieker. Daarom besloot ik het anders aan te pakken en het zelf te gaan doen. Zelf ben ik namelijk vaak de projectleider bij projecten op school. Ik begon mijn herstel ook als een soort project te zien met wekelijkse vergaderingen, reflecties en doelen. Voor dit project deed ik eerst research naar Anorexia Nervosa. Dit was vooral gericht op de biologische en rationele kant van deze ziekte. Vanuit hieruit maakte ik het plan voor dit project.”

Uiteindelijk is Iris met haar project hersteld van anorexia en helpt ze nu andere vrouwen. “Ik vind het belangrijk om vrouwen te laten weten dat hun waarde niks met hun uiterlijk te maken heeft en dat ze goed zijn zoals ze zijn. Op social media zie je namelijk alleen de highlights van mensen hun leven en daardoor is niks wat het lijkt.” Iris krijgt ook veel hulpvragen via haar Instagram en ze helpt vrouwen graag. “Ik vind het belangrijk om te helpen. Je weet niet of je er misschien een leven mee red of iemand motiveert. Ook vrouwen en mannen zonder eetstoornis hebben vaak last van hun zelfbeeld waardoor ze ongelukkig zijn.”

Meer dan je lichaam

Naast het werken aan zelfbeeld informeert Iris ook over haar vakgebied. Daarover vertelt ze: “Ik vind het ook belangrijk om te laten zien dat er meer is dan je lichaam en dat ik niet alleen een meisje ben dat anorexia heeft gehad. Ik ben ook een persoon met hobby’s en interesses. Ontwerpen, sporten, muziek, fotograferen, kunst en psychologie is naast mensen helpen ook iets wat mij drijft en helpt.”

“Zoals ik al zei wil ik vrouwen (en mannen) laten weten dat ze meer zijn dan hun uiterlijke vertoning en dat het gaat om het feit dat ze lekker in hun vel zitten en doen waar ze blij van worden. Als je iets wil, dan kun je het. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar het zal het wel waard zijn.”

Iris heeft het zelf soms ook nog moeilijk. “Soms heb ik zelf ook nog last van mijn zelfbeeld, maar dan ga ik na wat ik heb geleerd en pas ik dat toe. Iedereen heeft onzekerheden. Dat is menselijk”, zegt ze. “Af en toe krijg ik ook wel vervelend commentaar. Dit komt voornamelijk van jongens waarmee ik niet wil afspreken. Laatst wenste iemand mij bijvoorbeeld weer anorexia toe en hoopte hij dat niemand meer naar mij omkeek. Dat doet me vrij weinig meer. Ik krijg misschien alleen meer medelijden met die jongen dat hij zo onzeker is dat hij dat moet zeggen.”

Aan de weg timmeren

Iris is sinds kort ook toegelaten bij Women In Technologies (WIT). Ze gaat artikelen schrijven voor WIT en daar heeft ze erg veel zin in. “Mensen helpen vind ik leuk, maar ik denk dat je je niet alleen moet focussen op de buitenkant, maar ook op wat jou uniek maakt hierin. Ik vind ontwerpen en creëren fantastisch, zeker in combinatie met psychologie.”

De volgende stap van Iris is om te groeien als persoon zijnde en om nog meer mensen te helpen en bewust te laten worden. “In de toekomst wil ik graag mensen blijven helpen. Of dat nou is door wat ik heb gecreëerd in mijn vakgebied of op het gebied van mijn ervaring en lichaamsbeeld. Bewustwording vind ik bij dat laatste belangrijk. Zeker bij de jongere generatie, aangezien zij zich vaak meten aan beelden op social media.”

Wil Iris nog wat meegeven aan de lezer? “Dat je genoeg bent zoals je bent, zolang je maar aardig bent tegen anderen en jezelf. Doe wat je leuk vindt en waar je passie ligt, want je leeft maar één keer. Geld en uiterlijk is niet alles. Be brave, be kind.”



Reacties