arrow_back

Alphense Kim (17) heeft last van lipoedeem: “Het heeft mijn leven overhoop gegooid”


Het leven van de 17-jarige Kim uit Alphen werd volledig overhoop gegooid toen zij last kreeg van een erge vorm van lipoedeem. Zij ervaart 24/7 pijnlijke klachten vanwege deze aandoening. En de behandelingen? Die worden niet vergoed door verzekeraars.

Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en staat ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Het is een niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweefsel. Het betreft grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën, onderbenen en soms ook op de armen. De aandoening treft vooral vrouwen en wordt meestal pas zichtbaar aan het eind van de puberteit. Zo ook bij de Alphense Kim. Als 17-jarige kan zij door deze aandoening niet meer door het leven als normale 17-jarige.

“Mijn dagelijks leven is helemaal overhoop gegooid door de erge vorm van lipoedeem”, vertelt ze. “Inmiddels heb ik al veel trajecten doorlopen van fysio en diëten. Ik ben zelfs twee weken in een ziekenhuis helemaal in Friesland opgenomen geweest. Niet helpt. Liposuctie is de enige optie om mijn aangedane armen, billen, heupen en benen te behandelen.”

Deze behandeling gaat alleen wel gepaard met een flinke kostenpost. “Om alles te kunnen bekostigen is € 25.000 nodig. Dat geld heb ik niet en verzekeraars vergoeden de kosten voor deze behandeling niet.” Daarom is er een crowdfundingsactie gestart. Niet alleen met het doel om het benodigde geld bij elkaar te krijgen, maar ook om ervoor te zorgen dat lipoedeem meer bekendheid krijgt. “Wij willen laten zien dat behandelingen voor lipoedeem niet cosmetisch maar medisch zijn.”

Wil jij een bijdrage leveren zodat Kim haar leven terug kan krijgen? Een donatie doen kan hierReacties