arrow_back

Bedrijventerrein Schans II voorbeeld op gebied van duurzaamheid


In de afgelopen periode heeft parkmanagement van Schans II samen met de gemeente en de omgevingsdienst Midden-Holland een start gemaakt met het verduurzamen van bedrijventerrein Schans II.

Het bedrijventerrein scoort daarbij  een 7 (maximale score is 9) in de landelijk gebruikte DPL methodiek. Een hoge score in de regio. De ondernemers van Schans II willen meer bereiken en een voorbeeld zijn voor bedrijventerreinen in de regio. Vandaar dat nu subsidie is aangevraagd bij de provincie voor het uitvoeren van onderzoeken naar energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. 

DPL methodiek

Om de prestaties van een bedrijventerrein op het gebied van duurzaamheid te kunnen meten, is de DPL methodiek ontwikkeld. Deze landelijke methode gaat uit van het meten van duurzaamheid op basis van 3 categorieën: People, Planet en Profit. Hierbij wordt getoetst op 18 aspecten zoals: veiligheid, bereikbaarheid, energie, afval- en reststoffen, werkgelegenheid en aantrekkelijkheid voor ondernemers. Uiteindelijk wordt het resultaat uitgedrukt in een cijfer, waarbij de maximale score een 9 is. Op basis hiervan kunnen parkmanagers en ondernemers vervolgacties en verbetermaatregelen bepalen en uitvoeren.

Duurzaam ondernemen is belangrijk

Naast het feit dat bedrijven en bedrijfsterreinen rendabel moeten zijn, wordt ook ingezet op het verduurzamen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een bedrijventerrein wordt door een hoger DPL-cijfer aantrekkelijker voor bedrijven om zich te vestigen. Gemeente Alphen aan den Rijn ondersteunt deze ontwikkeling, omdat zij flinke ambities heeft op het gebied van duurzaamheid en economie, die zijn uitgewerkt in het Economisch Actieprogramma Alphen aan den Rijn 2016-2019. Bedrijventerrein Hoogewaard is ook gestart met de DPL-methodiek en heeft subsidie aangevraagd bij de provincie.

 



Reacties