arrow_back

Besluit over verbouwing Theater Castellum uitgesteld tot december


De Alphense gemeenteraad heeft moeite met een grootschalige verbouwing van Theater Castellum zolang er geen duidelijkheid is over eventuele verkoop. Wethouder Leo Maat bood na een schorsing aan om het besluit aan te houden tot december.

Het bommetje van wethouder Maat in de commissievergadering van afgelopen maand is bijna in zijn gezicht ontploft. Na een achteloze mededeling dat het Alphense theater misschien verkocht kan worden, was Leiden in last. Met als hoogtepunt de lange discussie in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 17 oktober.

Uiteindelijk waren de twijfels bij de politieke partijen zo groot dat de wethouder na een schorsing zijn voorstel om tot verbouwing te besluiten introk. Hij legt dit voorstel opnieuw voor in de gemeenteraadsvergadering van 12 december.
Ondertussen wordt een marktverkenning uitgevoerd of er daadwerkelijk een serieuze koper of uitbater voor het theater te vinden is. Deze kan dan meepraten over de verbouwingsplannen.

No brainer
Maat meende dat het allemaal wel mee zou vallen. De verbouwing is in zijn opinie een ‘no brainer’ en moet toch gebeuren om gebreken aan het gebouw te verhelpen. De raad is het hier mee eens, maar vindt het vreemd om dit besluit te nemen als het gebouw eventueel verkocht wordt.

Zomersluiting
Een besluit tot verbouwen moet uiterlijk in december worden genomen, omdat het theater de vier zomermaanden voor een verbouwing heeft vrij geroosterd. Er is dan geen programmering. Dit betekent inkomstenderving en kan niet meer ongedaan worden gemaakt. Zou een besluit later vallen, dan moet dit ook in 2021 gebeuren. De inkomstenderving bedraagt enkele tonnen en wordt door de gemeente als eigenaar van het gebouw betaald.



Reacties