arrow_back

Bewoners bundelen krachten om muurschildering in centrale hal appartementencomplex te realiseren


Alle nieuwe appartementencomplexen langs de Aziëlaan in Alphen hebben in de centrale hal een muurschildering, met het spoor als thema. In het gebouw L’Arrivée 1 wilden de bewoners ook een muurschildering, maar dan net iets anders. En daarvoor werd de hulp van kunstenaar Tawab Safi ingeschakeld.

De bewoners van L’Arrivée 1 wonen nu ongeveer een jaar in het nieuwe appartementencomplex, dat vorig jaar in het voorjaar werd opgeleverd. Hoog tijd dat de centrale hal opgevrolijkt werd, zo dachten een aantal bewoners. Zo gezegd, zo gedaan. Tien dames bundelden hun krachten in een kunstcommissie, die speciaal hiervoor werd opgezet. Maar wat voor schildering moest er op de muur komen?

Azië als inspiratie

Het thema van het spoor wilden de dames wel graag terug laten komen, maar dan met een twist. Het idee kwam van Maria Kroon. “We wilden graag wat anders dan de muurschilderingen die in de andere appartementencomplexen zijn gerealiseerd. Toen kwam ik op het idee om iets te doen met Azië, wat verwijst naar ons adres”, vertelt Maria. Ze zochten contact met kunstenaar Tawab Safi en voordat ze het wisten was het voor elkaar. “Eigenlijk hebben we alles in drie weken met elkaar voor elkaar gekregen. Dat ging boven verwachting goed”, lacht Désirée van Egmond, die net als Maria onderdeel uitmaakt van de kunstcommissie.

Samen met de kunstenaar kozen ze uiteindelijk voor een scène uit het Vietnamese Nha Trang. “Dit vonden we erg passend omdat L’Arrivée Frans is voor aankomst en Vietnam voorheen een Franse kolonie was. Natuurlijk is er een trein op te zien, maar de trein is wel afgebeeld zoals de treinen er in Vietnam uitzien. Op de trein staan ook nog de huisnummers”, vertelt Désirée. “Bij dit idee kwamen eigenlijk alle aspecten die wij er graag in wilden hebben samen.”

Tekst loopt door onder de foto

muurschildering larrivee 2.jpeg
Het aanbrengen van de muurschildering kostte Tawab ongeveer drie dagen. Foto: Alphens

Impressionistisch werk

Voor het maken van het ontwerp voor de muurschildering kreeg Tawab veel artistieke vrijheid. “Natuurlijk wilden we een aantal aspecten terug laten komen in de muurschildering, maar we wilden juist dat Tawab dit ook op zijn manier deed”, benadrukt Maria. De muurschildering is dan ook in impressionistische stijl, wat aansluit bij het werk van Tawab.

“Ik ben grootgebracht met realisme en figuratieve kunst, maar toen ik vanuit Afghanistan naar Nederland kwam, werd het Nederlandse impressionisme mijn tweede grote liefde”, vertelt hij met een grote glimlach op zijn gezicht. “Het is fascinerend hoe je met een aantal strepen en kleurgebruik een voorstelling weer kan geven en iemand kan raken. Impressionisme heeft de kracht om op een prachtige manier alles te vertellen. Dat wil ik in mijn werk ook overbrengen.”

Tekst loopt door onder de foto

larrivee muurschildering centrale hal
Tawab doet de finishing touch aan de muurschildering. Foto: Josh Walet

Het complete plaatje

Om een indruk te geven van hoe de muurschildering er uiteindelijk uit zou komen te zien, maakte Tawab een ontwerp in Photoshop. “De dames hadden veel wensen. Niet alle verhalen waren terug te vinden in één afbeelding, daarom heb ik verschillende afbeeldingen samengebracht in Photoshop”, vertelt Tawab. Van dit proces genoten niet alleen de bewoners, maar ook de kunstenaar. “Het is mooi om te zien dat kunst mensen samenbrengt. Mensen genieten van het proces van kunst.”

Om de centrale hal helemaal af te maken, is er ook gedacht aan de verdere aankleding. “Alleen een muurschildering vonden we niet genoeg. We wilden het gelijk goed doen. Daarom hebben we ook gekozen om een bankje en planten neer te zetten in de hal”, vertelt Désirée. En de kunstcommissie zou de kunstcommissie niet zijn als daar ook goed over nagedacht is. “Het bankje in de muurschildering is hetzelfde soort bankje als die nu in de centrale hal staat. We hebben ook dezelfde soort planten gekozen die staan afgebeeld. Zo is de sfeer helemaal compleet!”

Op de foto bovenaan: Betty Montagne, Christa Broere, Feriba Sabory, Juul Mooren, Karin Verkerk, Laura van Driel, Maria Kroon, Marianne de Ruijter, Prina de Ridder en Désirée van Egmond (in willekeurige volgorde).Reacties