arrow_back

Bezoekersstromen Alphense binnenstad nog niet op oude niveau


Winkeliers uit het centrum van Alphen kregen door de coronacrisis te maken met een flinke daling van het aantal bezoekers. In een paar weken daalde het aantal bezoekers met zo’n zeventig procent. Nu, een paar maanden later, zijn de bezoekersaantallen nog altijd niet terug op het niveau van begin dit jaar.

Dat corona het leven behoorlijk op zijn kop heeft gezet was al bekend en de cijfers van onderzoeksbureau RMC bevestigen dat nog een keer. Hieruit blijkt dat het aantal passanten in de winkelstraten van Alphen de afgelopen maand fors is afgenomen. De bezoekersaantallen nemen iedere week wel weer wat toe, maar we zitten nog niet op de aantallen van voor corona.

Toen de eerste besmetting in Nederland was vastgesteld op 27 februari, bleven we nog niet massaal thuis. Ook na de oproep van de premier om thuis te werken, was het op de zaterdag nog redelijk druk in het centrum. Het bezoek aan de winkelstraten in het Alphense centrum daalde pas toen de ‘intelligente lockdown’ in werking trad op zondag 15 maart. Horecagelegenheden moesten de deuren sluiten en ook veel winkels besloten dicht te gaan of hun openingstijden aan te passen. Sinds dat moment was er sprake van een daling van zo’n zeventig procent in Alphen.

Vooral april was het leeg in de winkelstraten. Dit was ‘historisch laag’, zo meldt RMC. Landelijk is te zien dat de passantenaantallen weer licht stijgen na de aankondiging van de eerste versoepelingen op 11 mei, maar in Alphen was er al na de verlenging van de maatregelen op 21 april al sprake van een lichte stijging. De zaterdagen bleven in die periode wel populair in Alphen, op die dag van de week was de daling van het aantal passanten een stuk minder dan de andere dagen van de week.

Momenteel komen de doordeweekse dagen weer een beetje in de buurt van de oude passantenaantallen, maar naar verwachting duurt het nog even voordat het aantal op het oude niveau zit.



Reacties