arrow_back

Blij met Omgevingsvisie Groene gemeente met Lef


De Alphense politieke partijen zijn over het algemeen blij met het voorstel voor de Omgevingsvisie Groene gemeente met Lef. De visie vervangt de huidige bestemmingsplannen. Het kritieke punt is gebrek aan ruimte om woningen te bouwen.

"Het college van gedeputeerden van de provincie Zuid-Holland vindt meer woningbouw in Alphen aan den Rijn niet nodig", aldus wethouder Kees van Velzen. "Wij komen daar in onze gesprekken niet doorheen."
"We kunnen binnenstedelijk nu geen kant meer op, rond 2025 is echt alles volgebouwd", meldt wethouder Gerard van As. "Anne Koning zei letterlijk ‘laat ze maar in Zuidplas gaan wonen’. Deze gedeputeerde wonen van de PvdA heeft geen oog voor Alphen aan den Rijn."

Marijke Kottenhagen (GroenLinks) vraagt zich af hoeveel de gemeente nu echt wil groeien. "Laten we nu eerst toestemming zien te krijgen voor wat we al besloten hebben, voordat we over de Gnephoek gaan praten." Michel du Chatinier (CU) denkt dat dat gesprek het beste kan als de wethouder een goed mandaat krijgt: "We moeten aantonen dat inbreien klaar is en we moeten de regionale noodzaak voor woningbouw onderbouwen."

Een uitdaging is dat de Alphense raadsfracties van een landelijke partij in gesprek zijn met de provinciale fracties, de politiek, van hun partij. Daar vinden zij meer steun om te bouwen dan bij de gedeputeerden, het bestuur. Maar nog niet voldoende.
"Wij zijn het niet eens met onze provinciale vertegenwoordiging", had Ernst-Jan Straver (PvdA) eerder gemeld over de verschillende standpunten van gemeente en provincie. Hetzelfde geldt voor de VVD. "Juist onze fractie is met de provinciale fractie gaan praten en daarmee hebben wij de zaak in beweging gebracht", aldus Bas van Polanen.

Een aantal andere punten in de Omgevingsvisie roept nog vraagtekens op. "Zijn de windturbines er echt uit?", wil Van Polanen weten. D66 sluit zich hier bij aan, maar wil wel meer 15m turbines zien. SGP-er Hans Goedegebure maakt zich zorgen om de participatie en: "Hoezo gaan we het veenweidegebied vernatten?"

De Omgevingsvisie wordt verder besproken in de gemeenteraadsvergadering van 25 november.

Op de foto: veenweidegebied in de gemeente Alphen aan den RijnReacties