arrow_back

Bloemen voor een passend afscheid


Anja van Ettikhoven is uitvaartbloemist voor Alphen aan den Rijn en de omliggende dorpen. Als extra service komt ze graag aan huis om de wensen te bespreken, maar dat gebeurt nu veel minder. Toch zoekt ze altijd naar een persoonlijke insteek, en dat wordt juist in deze tijd heel erg gewaardeerd. 

“Afscheidsbloemen moeten perfect zijn, want je kunt het nooit meer overdoen. Ieder bloemstuk zegt iets over de overledene of juist over de gever. Die persoonlijke benadering vind ik belangrijk. Bij mij kies je niet voor een nummer uit een standaard menukaart. Waar de één een biedermeier met rozen wil, past bij de ander eerder een kleurrijk, veldbloemachtig boeket. Zo probeer ik een vertaling te maken van de mensen naar de bloemen. Als dat lukt, ontmoet ik heel veel dankbaarheid.  

De bespreking aan huis bieden wij aan als extra service. Je hebt dan wat meer tijd en rust om elkaar te leren kennen. Door de RIVM maatregelen maken minder mensen daar gebruik van. Er zijn nu eenmaal beperkingen en daar hebben we allemaal mee te maken. Op verzoek doen we het nog wel, en dan houden we ons strikt aan de 1,5-meter-voorwaarde. Telefonisch kan natuurlijk ook, maar het is toch minder persoonlijk.  

Gelukkig worden de mensen die achterblijven niet vergeten. Als familieleden de uitvaart niet kunnen bijwonen, sturen ze vaak een boeketje of een bloemstuk als blijk van medeleven. Nu er maar dertig personen bij mogen zijn, moeten families soms keuzes maken. Dat ze hun verdriet dan niet kunnen delen op de manier waarop ze dat zouden willen, dat maakt veel indruk op me. En toch, hoe moeilijk deze tijd ook is, ik vind nog steeds dat ik het mooiste beroep van iedereen heb. Ik kan het verdriet niet wegnemen, maar ik kan de pijn wel een beetje verzachten.” 



Reacties