arrow_back

Bomen aan de Stuifzwam moeten wijken voor parkeerplaatsen


Aan de Honingzwam is een bouwplan gerealiseerd waarbij een voormalige praktijkruimte is omgebouwd naar woningen. Hierbij moeten ook enkele openbare parkeerplaatsen worden aangelegd. Eén van de groenvakken op de Stuifzwam moet hiervoor wijken.

Om aan de parkeernormen te voldoen moeten in de nabijheid van de Honingzwam drie openbare parkeerplaatsen worden aangelegd. “De woningbehoefte in Alphen aan den Rijn is groot. Met het toevoegen van extra woonruimte wordt beoogd dat inwoners gemakkelijker een woning kunnen vinden. Bij woningen is ook behoefte aan parkeermogelijkheden. Door het toevoegen van extra parkeerplaatsen wordt dit gewaarborgd”, aldus het college.

Volgens het college was het toevoegen van parkeerplaatsen ook een vraag vanuit bewoners. “Uit gesprekken met omwonenden is naar voren gekomen dat de parkeerdruk in de buurt al hoog is. De omwonenden hebben de wens dat het aantal parkeerplaatsen extra wordt uitgebreid.” Die ruimte is gevonden in enkele groenvakken bij de Stuifzwam, ter hoogte van huisnummers 4-86.

Extra parkeerplaatsen

Waarom daar? “In de omgeving van het bouwplan is geen fysieke ruimte meer aanwezig om parkeerplaatsen aan te leggen zonder dat dit ten koste gaat van andere voorzieningen in de openbare ruimte. Daarom is gezocht naar een oplossing waarbij de parkeerplaatsen worden toegevoegd ten koste van groen, maar waarbij ter compensatie van het groen een extra kwaliteitsimpuls kan worden meegegeven.”

Bij de woningen Stuifzwam 4-86 zijn twee groenvakken gelegen. “Door één groenvak op te heffen kunnen hier zo’n vijf, mogelijk zes, parkeervakken gerealiseerd worden. Bij het tweede groenvak kunnen tussen de bomen twee parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Op deze wijze worden in totaal zeven à acht parkeervakken toegevoegd, waarbij er dus drie voor het bouwplan en vier of vijf extra parkeervakken voor de buurt worden gerealiseerd.”

Bomen compenseren

Het opheffen van het eerste groenvak gaat ten koste van twee bomen. “Deze bomen hebben een goede vitaliteit”, stelt het college. Conform het bomenbeleid dienen deze bomen gecompenseerd te worden. “Voorgesteld wordt deze bomen te compenseren aan de overzijde langs de Veldbloemweg. In de aldaar aanwezig groenstrook kunnen de nieuwe bomen van de derde grootte vrij uitgroeien tot kronen van minimaal 10 meter doorsnede. In het betreffende groenvak is ruimte voor drie bomen, wat betekent dat een extra boom kan worden toegevoegd.”



Reacties