arrow_back

Bouw- en reconstructie projecten vertraagd wegens inflatie


Een somber vooruitzicht voor de bouwprojecten in Alphen aan den Rijn. De projecten worden vertraagd door inflatie, materiaal en personeel tekort. Het staatsbestuur stelt dat het bijna onmogelijk is om deze projecten te versnellen.

Volgens de antwoorden van het stadsbestuur aan CDA-raadslid Jeroen van Gool moeten we ons zorgen maken over de bouwprojecten. Vanwege de huidige inflatie ontstaat er een groot uitstel op initiële bouwprojecten. Van Gool geeft aan dat er berichten rond gaan in de CDA-fractie dat sommige projecten zelfs minstens 9 of soms 10 jaar later worden uitgevoerd.

Nauwelijks mogelijk projecten te versnellen

Het stadsbestuur erkent dat er weinig oplossingen mogelijk zijn om de projecten te bevorderen. De prijzen die voor de bouwprojecten staan vastgelegd komen nu hoger uit en daar hebben ze weinig invloed op. “Het budget waaruit de reconstructies worden behaald zijn niet meegestegen met de inflatie. Het is daarom onvermijdelijk om projecten door te schuiven, simpelweg omdat we met hetzelfde geld minder kunnen doen.” Naast het financieel gebied is er ook een groot tekort aan materialen en personeel bij aannemers en kabels-en leidingbeheerders.

Prioriteiten

Ook wordt er gekeken naar de prioriteiten binnen het meerjarenprogramma. “Wanneer bij een aantal projecten de technische noodzaak groot zijn, krijgen deze voorrang. En als er extra middelen beschikbaar komen voor het verbeteren van de openbare ruimte en het vervangen van riolering, kan er opnieuw gekeken worden naar de prioriteiten binnen het meerjarenprogramma.” Het stadsbestuur erkent vervolgens ook dat de betrouwbaarheid van de planning is verminderd. Het is het gevolg van verschillende financiële en organisatorische factoren die invloed hebben.

Beeldkwaliteit en leefbaarheid

Het stadsbestuur benadrukt dat de beeldkwaliteit en leefbaarheid mogelijk negatief beïnvloed zullen worden door de vertragingen in de projecten. Straten en gebieden zullen langer in een minder optimale staat blijven totdat de projecten kunnen worden uitgevoerd. Ondanks de vertragingen in de bouw- en reconstructieprojecten, blijven de buurten in de gaten gehouden voor regulier onderhoud. Indien er gebreken worden geconstateerd in de openbare ruimte, zullen deze worden hersteld.

 Reacties