arrow_back

Bouwen in Steekterpoort? Een praktische oplossing voor woningnood, zeggen bewoners


Een woonwijk in plaats van een groot distributiecentrum in Steekterpoort. Dat idee opperde Petra van der Poel, woonachtig aan de Steekterweg. Maar ze wordt niet door iedereen serieus genomen. “Dat is jammer, want het is een mooie kans om snel iets aan de woningnood te doen.”

De locatie op industrieterrein Steekterpoort is na een dikke vijftien jaar steggelen een hoofdpijndossier. Sinds 2014 probeert wethouder Gerard van As om een logistiek centrum of distributiecentrum op deze plek te krijgen. De laatste slag lukte echter maar niet, onder meer omdat de provincie geen toestemming gaf voor vestiging van Hoogvliet en omdat de gemeentelijke grond niet voor een appel en een ei werd verkocht aan Nedcargo.

Woonwijk

Nu is er een koper en ontwikkelaar gevonden, maar verschillende politieke partijen zien liever woningen en zitten dus nog niet op één lijn. Het idee om woningen te realiseren op deze locatie komt van buurtbewoners van de Steekterweg en Gouwsluis. Onder hen is Petra van der Poel. Zij pleit voor een woonwijk op deze locatie in plaats van een distributiecentrum. “Het is een mooi alternatief voor het bouwen in de Gnephoek en de Noordrand. Wat betreft de meeste bewoners van de Steekterweg zijn de toekomstige buurtgenoten welkom”, zegt ze.

“De strook tussen de N11 en de Oude Rijn noemen we deels de Steekterpoort, dit is geen open landschap. Als je die strook helemaal doortrekt naar Zwammerdam kun je daar 5.000 woningen kwijt. Extra wegen hoef je niet aan te leggen want het gebied ligt tussen de N11 en de Steekterweg. Je kunt er natuur inclusief, nul op de meter bouwen, en mobiliteit en ontsluiting zijn geen probleem. Er zijn legio oplossingen om het geluid van de N11 goed af te schermen van de huizen en dat kan zelfs door toevoegen van extra groen.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

distributiecentrum illustratie Steekterpoort bestemmingsplan.jpg
Een illustratie van het mogelijke toekomstige distributiecentrum Steekterpoort.

Voor of tegen?

Wethouder Gerard van As zet graag het plan van het distributiecentrum door. “We zijn al heel lang bezig om hier een goed distributiecentrum te krijgen”, zei de wethouder eerder. “Ik begrijp niet dat er ineens wordt gevraagd om woningen.” Van der Poel snapt er niks van. “Een distributiecentrum levert minimale werkgelegenheid op, en dan vooral voor arbeidsmigranten en dan wordt de woningnood dus nog groter. Tel daar nog eens de vervuilende vrachtwagens bij op die af en aan zullen rijden op de N11 en N207 en de overlast is compleet.”

Ze vervolgt: “De gemeente kan de Steekterpoort ook inzetten om ergens anders in Alphen woningen te bouwen. Als je het terrein, waarvan de gemeente ook nog eens eigenaar is, voor het verplaatsen van bedrijven uit Alphen gebruikt, dan bouw je daarna op de oude terreinen huizen. Dat is ook nog beter voor de werkgelegenheid.”

Volgens haar is hier geen speld tussen te krijgen. “Ik ben benieuwd welke gemeenteraadsleden op 22 april vóór de komst van het distributiecentrum en dus tegen woningbouw gaan stemmen”, zegt ze. “Ik ga de raadsvergadering live volgen op internet en eens kijken wat de partij waarop ik heb gestemd gaat doen. Ik wil weten welke partij de woningnood wél wil oplossen. Want let op: volgend jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.”



Reacties