arrow_back

Bouwen niet mogelijk ten zuiden van de Oude Rijn in Alphen-Stad


Van alle potentiële woningbouwlocaties aan de grenzen van Alphen-Stad vallen er zeer waarschijnlijk drie af. Het gaat om het gebied tussen Oude Rijn en N11, Halte West en Hoorn West / Prinsenschouw. Het onderwerp wordt na de zomer door de Alphense politiek besproken.

Bij het zoeken naar locaties voor de dringend noodzakelijke woningbouw zijn een aantal gebieden die vallen onder de voormalige Oude Rijn Zone. De locaties Halte West, Hoorn West / Prinsenschouw en tussen Oude Rijn en N11 blijken om verschillende redenen niet geschikt. Naar deze, en andere, locaties is een aanvullend onderzoek gedaan gelijk aan de onderzoeken die al eerder naar andere locaties zijn gedaan.

Voor alle drie de locaties geldt dat er te veel overlast is van geluid door de N11 en de spoorlijn en dat er ook milieuoverlast is door een aantal bedrijven op het aangrenzende industrieterrein.

Tussen Oude Rijn en N11
Het gebied tussen Oude Rijn en N11 wordt afgekeurd vanwege hoge cultuurhistorische en landschappelijke waarden. Het gaat daarbij om de Limes, de oude Romeinse grensweg die hier onder het maaiveld ligt, en om de Elfenbaan. Daar komt bij dat de kwaliteit van de bodem niet optimaal is voor bebouwing.

Halte West
Dwars door deze locatie lopen twee aardgasleidingen. Bovendien ligt hier ook industrieterrein De Oude Rijn. Daarom ligt het meer voor de hand om hier meer bedrijven te vestigen en dit bedrijventerrein uit te breiden.

Hoorn West / Prinsenschouw
Ook deze locatie wordt afgeraden, omdat hiervoor een aantal bedrijven zou moeten worden uitgeplaatst. Dit brengt te hoge kosten met zich mee.

In de raadscommissie van donderdag 5 september staat het onderwerp op de agenda.



Reacties