arrow_back

Buurtmoeders zorgen voor een schone Diamantflat


In veel Alphense wijken zetten bewoners zich in voor de leefbaarheid van hun buurt. Zo startten de bewoners van de Alphense Diamantflat in 2018 met een schoonmaakploeg. Ze houden de hal, trappen en liften netjes en zorgen voor een prettige sfeer. Nuurto en Fatour vertellen enthousiast over dit initiatief.

Prettige sfeer

"Het begon met een klein groepje", vertelt Fatour. “We willen in een schone buurt wonen. En als moeders het goede voorbeeld geven aan onze kinderen.” Samen met twee andere vrouwen begon ze met het opruimen van vuil en het schoonmaken van de flats en portieken. Eerst kregen de dames vreemde blikken van medebewoners: “Waarom doen jullie dit? Hebben jullie straf?” Langzaamaan kwamen er ook positieve reacties. Het werd netter en er ontstond een prettigere sfeer tussen de bewoners in de flat. De verhuurder waardeert de inspanningen ook. Woonforte zorgt nu voor de schoonmaakspullen en de groep buurtmoeders heeft voor het drinken van koffie en thee de sleutel gekregen van de ontmoetingsruimte onder in de flat.

Rustige zomer

Ook Nuurto is vanaf het begin actief. Ze vertelt dat het werk uit meer dan alleen schoonmaken bestaat. Ze praten met bewoners, spreken jongeren aan en houden samen met andere buurtouders een oogje in het zeil. Ook hebben ze goed contact met de huismeester en de wijkagent zodat problemen snel aangepakt kunnen worden. Ze hebben een rustige zomer achter de rug in de Edelstenenbuurt. Nuurto: "Wij letten elke dag op. We willen dat onze kinderen in een fijne buurt opgroeien. Wij laten de kinderen zien dat je zelf voor de buurt kunt zorgen."

Contact met buurtgenoten

Nuurto en Fatour zijn naast de schoonmaak actief als gastvrouw in het buurthuis aan de Diamantstraat en vrijwilliger bij kinderactiviteiten van ‘Kom Erbij’. Ook organiseren ze binnenkort een vrouwenfeest. Ze kunnen geen van beiden stilzitten. Nuurto: “Toen ik hier pas kwam wonen was ik bang en verlegen. Nu ken ik veel mensen. Het voelt nu meer als ons huis.”Reacties