arrow_back

Castellum moet verbouwen, maar wordt misschien verkocht


De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn moet uiterlijk in december akkoord geven voor de verbouwing van Theater Castellum. De politieke partijen vinden dat moeilijk, omdat het theater wellicht wordt verkocht.

In de raadsvergadering van 17 oktober staat de toekomst van Theater Castellum op de agenda. Wethouder Leo Maat wil graag het beloofde budget van 2,6 miljoen euro gebruiken om het theater gebruiksvriendelijker te maken. Het gaat om een interne verbouwing waardoor de indeling van de foyers logischer en efficiënter wordt.

"We kunnen dan met minder personeel evenveel doen", aldus directeur Sandra Bruinsma donderdag 3 oktober tijdens een commissievergadering. "Omdat het dan geen pand met gebreken meer is, gaat de exploitatie ook iets omhoog." Over een periode van vijf jaar verwacht zij circa 250.000 euro meer aan inkomsten. Het besluit tot verbouwen moet uiterlijk in december worden genomen, omdat het theater hiervoor in de zomer van 2020 wil sluiten als er geen programmering is. Valt het besluit later dan gaat er minimaal een jaar extra overheen voordat alsnog verbouwd kan worden.

Verkoop
Er hebben zich echter ondernemers bij de gemeente gemeld om het theater te kopen of om het te huren en te exploiteren. Als het theater wordt verkocht, is het lastig uit te leggen dat het nu voor miljoenen wordt verbouwd. "Er is al heel veel gemeenschapsgeld ingestoken in de afgelopen jaren en dat is dan weg", voegde Iris van de Kolk (SP) hieraan toe.

Maat meldt dat de verbouwingskosten worden opgenomen in de verkoopsom, mocht het tot verkoop komen. "Als de raad niet wil verkopen, doen we dat niet", zo zei de wethouder. Veel partijen zien de verkoop niet zitten. Maar zij zien wel dan het financiële risico voor de gemeente verdwijnt. "Als er een koper is, willen we wel de theaterfunctie houden zoals deze nu is", vond Rene Driesen (GroenLinks).

Poppodium
Een onderzoek naar de mogelijkheid van een poppodium in de kleine zaal van het theater werd door de meeste fracties ongewenst gevonden, maar om verschillende redenen. Zo vindt GroenLinks dat het een gelopen race is om de popmuziek ook naar het centrum van de stad te halen, maar de ChristenUnie wil sowieso geen poppodium.

Bespreken in de raad
Uiteindelijk kwam er een voorstel om de verschillende besluiten los te koppelen en hier apart over te stemmen in de gemeenteraad. Omdat de meningen zo verschillen en veel partijen worstelen met het idee van verkoop, willen zij ruggespraak in hun fracties. Op 17 oktober wordt door de voltallige gemeenteraad over de verbouwing en eventuele verkoop van het theater gesproken.



Reacties