arrow_back

Coronacrisis kost gemeente tot nu toe circa 10 miljoen euro


De Rijksoverheid heeft landelijke steunmaatregelen aangekondigd die door de gemeenten worden uitgevoerd. Ook zijn er lokale maatregelen genomen. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn wordt vanavond, donderdag 18 juni, bijgepraat over de financiële gevolgen van de coronacrisis.

De extra kosten die de gemeente zelf heeft gemaakt, dus de lokale maatregelen, bedragen tot nu toe circa 10 miljoen euro.
Daarvan is circa 7 miljoen derving aan inkomsten, zoals parkeergelden, toeristenbelasting, extra kosten voor onder meer afvalinzameling en omzetverlies van onder meer Rijnvicus.
Voor het Steunfonds Maatschappelijke Partijen is door de gemeenteraad 2,5 miljoen euro uitgetrokken en voor het Stimuleringsfonds voor ondernemersinitiatieven 3 ton.
Vooralsnog zijn de extra bedrijfskosten voor het runnen van de gemeentelijke organisatie ruim 6,5 ton.

De extra kosten die door het Rijk worden opgelegd en vergoed, bedragen circa 19,5 miljoen euro.
Hiervan is 16,5 miljoen euro voor de Tozo-regeling om zelfstandigen te steunen die hun inkomen tijdens de crisis zijn kwijtgeraakt. Deze regeling is in principe een bijstandsregeling, omdat zelfstandige ondernemers geen beroep kunnen doen op de bijstand zoals deze bestaat.
De overige 3 miljoen euro komen uit een landelijk steunpakket voor het overeind houden van de dienstverlening richting inwoners.

Het gaat om voorlopige cijfers, want de coronacrisis is nog niet voorbij. Naar verwachting lopen alle bedragen nog geruime tijd op.



Reacties