arrow_back

Coronaproof fietsen met Fietsmaatjes kan wél: "Op deze manier kom ik toch buiten"


Op het pleintje van de Baronie komen ze aangefietst. Op hun gemak ontdoen ze zich van hun zonnebril, pet en handschoenen. Gastfietser Cor en vrijwilliger Hans maken hier even een koffiestop bij de bakker. Corona of niet, met een speciaal aangepast scherm tussen Cor en Hans in, is het toch mogelijk om veilig te fietsen.

Helaas, voorlopig zijn er nog geen versoepelingen van de coronamaatregelen in aantocht. Maar dit kan wel: samen met een maatje veilig en coronaproof fietsen op een elektrisch ondersteunde duofiets van Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn.

“Fietsmaatjes koppelt mensen die door omstandigheden niet (meer) zelfstandig kunnen fietsen aan een vrijwilliger, zodat er gezamenlijke fietstochten gemaakt kunnen worden. De fietsen zijn uitgerust met een tussenscherm, waardoor iedereen coronaproof op pad kan”, legt Diana Boerefijn van Fietsmaatjes uit. “Na elk gebruik worden de fietsen en het tussenscherm schoongemaakt.”

Juist nu extra belangrijk

Cor heeft een visuele beperking en kan de hulp goed gebruiken. ‘’Ik maak sinds begin 2020 gebruik van Fietsmaatjes omdat ik minder mobiel ben. Helaas gaat bijvoorbeeld het sporten bij de fysio in deze tijd niet door’’, vertelt Cor. Des te meer waarde hecht hij aan Fietsmaatjes. “Ik ben meer beperkt door het coronavirus en daarom is het extra belangrijk dat het via Fietsmaatjes toch mogelijk is om buiten te komen.’’

‘’De wind, de buitenlucht. Soms versta je elkaar niet eens als je bijvoorbeeld langs een drukke weg fietst!”, grapt Hans.’’ Even verderop loopt er een man van middelbare leeftijd op krukken. ‘’Fietsmaatjes is ook niet alleen voor oude mensen. Het is ook heel geschikt als je bijvoorbeeld tijdelijk minder mobiel bent. Je kan als gastfietser zoveel als je zelf wil bijdragen aan het fietsen.”

Langzaamaan stappen Cor en Hans weer op de fiets. De zonnebril weer op de neus, de handschoenen aan de handen en de pet weer op het hoofd. Met een fris gemoed en een heerlijke kop koffie achter de kiezen gaan ze weer op pad.

fietsmaatjes coronaproof fietsen.jpeg



Reacties