De gemeente Alphen aan den Rijn zet deze maand een belangrijke stap in de organisatie van jeugdhulp vanaf 2024. “Met het oprichten van de stichting ‘Jeugd- en Gezinshulp’ en de bijbehorende opdracht wordt gekozen voor een langdurige stabiele basis onder de lokale jeugd- en gezinsteams”, vertelt raadslid Maurits de Vries.
Stabiele hulp voor jeugdigen en gezinnen
Maurits de Vries: “De jeugd- en gezinsprofessionals uit de stichting gaan niet alleen aan de slag met de problematiek van de jeugdigen, maar focust zich op alle problemen die aanwezig zijn binnen een gezin. Door naar het complete plaatje te kijken kunnen de professionals veel gerichter hulp bieden. Ook hopen we door deze stap te zetten meer grip te krijgen op de wachtlijsten die zijn ontstaan.”
Zichtbaar en dichtbij
Met het inrichten van deze organisatie zetten we een belangrijke stap met het vervullen van één van onze ambities uit het coalitieakkoord. De toegang tot de jeugdhulp willen we dichter bij de gemeente organiseren om zo meer grip en sturing te krijgen. We doen dit door resultaatgerichte indicatiestelling apart onder te brengen bij een organisatie die dit goed kan. De professionals van deze ‘toegangsorganisatie’ zijn te vinden in het buurthuis en bij het onderwijs. “Voor ons is dit een belangrijke afspraak”, stelt Maurits, “omdat de hulp aan onze jeugdigen en de gezinnen waar zij onderdeel van worden stabiliteit en continuïteit krijgen en zichtbaar en dichtbij in de wijken en op scholen wordt aangeboden. Op die manier krijgt iedereen de mogelijkheid om mee te doen in onze samenleving.”
Professionals op de scholen
“De fractie van D66 heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor meerdere verbeteringen in de jeugdhulp”, vertelt Maurits. “Zo hebben wij door middel van het indienen van moties in de vorige periode bijgestuurd, bijvoorbeeld door de toegang tot de jeugdhulp laagdrempelig op de scholen in onze gemeente te behouden. Met het inrichten van deze stichting wordt deze inzet weer structureel gemaakt.”
Manifest ‘opvoeden, opgroeien en jeugdhulp in Alphen aan den Rijn’
Daarnaast hebben we als gemeenteraad het afgelopen jaar besteedt aan het opstellen van een manifest gericht op ‘opgroeien, opvoeden en jeugdhulp’ met daarin een aantal leidende principes voor alle organisaties en instellingen die te maken hebben met onze jeugd. Wij zijn blij dat wethouder Noordermeer dit Manifest zo’n prominente plek heeft gegeven in de opdracht aan de nieuwe stichting.”
Welke hulp werkt en welke niet?
“We vragen wel nog extra aandacht voor de inrichting van het gesprek met de samenleving en de gemeenteraad. In de motie – waar het manifest een resultaat van is – hebben we ook gevraagd om als gemeenteraad meer inzicht te krijgen. Dit wordt vormgegeven door middel van een effectenmonitor. Hier zijn we heel blij mee, want daarmee maken we inzichtelijk welke hulp aan kinderen en gezinnen werkt en welke hulp niet. Dat inzicht hebben we nu helemaal niet. De bespreking van deze effecten moet structureel ingericht worden, met de gemeenteraad, maar ook in de wijken met onze inwoners. Omdat de start van elk kind anders is, kan het nodig zijn om ongelijk te investeren om gelijke kansen te creëren. Door het gesprek in de wijken te organiseren kan er ook op dat niveau afgeweken worden, passend bij de problematiek die daar speelt.”