arrow_back

De Gnephoek-affaire


Een affaire, zo mag je het toch langzamerhand wel noemen: het al jarenlange gedoe rond het wel of niet bouwen van woningen in de Gnephoek. Er speelt veel meer dan alleen natuur of volkshuisvesting. 

Politiek is er strijd tussen partijen, die het gebied groen willen houden en anderen, die het een uitstekende bouwlocatie vinden. Dat kan gewoon eerlijke politiek zijn in een democratisch land, waar iedereen zijn stem en mening mag laten horen. 

Ik denk dat vrijwel iedereen het er mee eens is, dat er gebouwd moet worden. Er zijn te weinig huizen. Het is echter geen zuivere politiek meer. Er spelen andere zaken. Zaken die met geld te maken hebben. Met bewust verkeerde informatie. Met -tenminste schijn van- belangenverstrengeling. 

Beleggers en belangenverstrengeling

Het grootste deel van de Gnephoek is in bezit van beleggers, die er grote winsten mee behalen, zodra er gebouwd wordt. Andere locaties zoals de Noordrand en de Zuid- en Noordeinderpolder (aan de Oostkant) zijn nog in het bezit van boeren of instituten die niet alleen op winst uit zijn. 

Reken maar dat er -voor ons burgers onzichtbare lijntjes lopen van beleggers naar politici en ambtenaren. Alphen had in het verleden al niet zo’n beste reputatie als het gaat om grond, bouwen, speculaties, verkeerde planning en achterkamertjes. Het stikt van de relaties met grote bouwondernemingen/beleggers en er zijn diverse fraudegevallen geweest, zoals rond de Coupépolder en de stadsvernieuwing aan de Lage Zijde. Een directeur grondzaken was later zelfs betrokken bij één van de grootste vastgoedfraudes ooit. Ons-kent-ons. Je zou dus de nodige voorzichtigheid verwachten, zeker naar eerdere BING-onderzoeken naar kwalijke zaken.

Toch zijn er ook nu er weer ambtenaren, die veel te lang op een gevoelige positie zitten. Als je het LinkedIn-profiel van een betrokken topambtenaar bekijkt (insiders weten wie ik bedoel), heeft hij vrijwel uitsluitend zakelijke  vrienden in de vastgoedsector. “De kat op het spek binden” heet dat. Zelfs de schijn van belangenverstrengeling vermijdt hij niet.
 
Oneerlijke informatie 

Uit dezelfde ambtelijke hoek komt ook regelmatig foute (of moet ik zeggen leugenachtige) informatie. “Aan de Oostkant van Alphen zit er geen zandplaat, wel in de Gnephoek”.  Ja ammehoela. Die plaat loopt onder heel Alphen door (openbare informatie). Waarom is uitgerekend aan de Oostkant de Zegerplas gegraven?  Voor het zand. Door de natuur in duizenden jaren neergelegd, houdt het echt niet op bij het een paar honderd jaar geleden door mensen gegraven Aarkanaal. 

De Oostkant zou Natura 2000 gebied zijn. Ook niet waar. Dat begint pas veel verder richting Nieuwkoop. 

Een paar jaar geleden door vrijwel de voltallige gemeenteraad enthousiast gereageerd op een plan van het gerenommeerde bureau Kuipers. Zowel aan de kant van de Gnephoek als aan de Oostkant zou er gebouwd kunnen worden met veel water en veel aandacht voor de natuur. Nu is er zojuist een website gelanceerd door het ambtelijk apparaat, waar de opties aan de Oostkant lekker weg-geshopt zijn. Er wordt volledig voorgesorteerd op de Gnephoek. 

Het CDA was plotseling tegen bouwen aan de Oostkant. Waarom? Een lid van die partij was er tegen tijdens een bijeenkomst en hup de hele partij was om. Nu heet het “er is daar toekomst bestendige landbouw mogelijk”. In de Gnephoek niet dan?  Welk telefoontje is daar gepleegd?  

Overigens wil Nieuw Elan met Gerard van As nu voorsorteren op de Noordrand. Hij wacht echter op toestemming van de provincie. De provincie overweegt daar te beginnen met een transferium om parkeeroverlast van forenzen bij de Herenhof te voorkomen. De eerste stap is dan gezet. 

Nogmaals: mij kan het niet schelen waar er gebouwd wordt, mits dat duurzaam is en vooral EERLIJK!  Benieuwd wat de gemeenteraad hier van vindt. 

Machiel van der Schoot 

 

 



Reacties