arrow_back

Dertig procent automobilisten betaalt geen parkeergeld


Uit de jaarrapportage 2020 van de scanauto van de gemeente Alphen aan den Rijn blijkt dat dertig procent van de parkeerders niet betaalt voor het gebruik van de parkeerplaats. In het 'echte' stadshart staan de meeste niet betalende parkeerders.

In het stationsgebied ten zuiden van de Swaenswijkbrug (6.6 op het kaartje) is de betalingsbereidheid het laagst: ruim 52 procent. Maar daar wordt ook het minste geparkeerd, dus een paar auto’s beïnvloeden direct de cijfers.
In het 'echte' stadshart (6.2 west, 6.3, 6.5 en 6.1 op het kaartje) wordt het meeste geparkeerd en daar is dus ook de meeste winst te behalen op de betalingsbereidheid.

Het doel van de jaarrapportage is om te zien waar meer inzet nodig is om iedereen te laten betalen voor parkeren. Realistisch is 90 procent van de betalende parkeerders. De scanauto krijgt een navigatietool om de route waar de betalingsbereidheid het laagste is te volgen en zo dit percentage te gaan halen.

Ook wordt een aantal andere maatregelen genomen om de handhaving te verbeteren. De gehandicaptenparkeerkaarten wordt verder gedigitaliseerd. De handhaver rijdt niet meer in een tweede auto achter de scanauto, maar beoordeeld van achter een computer de beelden. Ook wordt handhaving op verkeersovertredingen aan de taken toegevoegd, zoals fout parkeren op het trottoir en op een locatie met een parkeerverbod.

Het doel van de hele operatie is bijdragen aan de leefbaarheid in het centrumgebied en zorgen voor beschikbaarheid van parkeerplaatsen voor centrumbezoekers. Dit draagt bij aan de economie. Betaald parkeren zorgt voor het verdelen van schaarse parkeerruimte.  



Reacties