arrow_back

Dierenwelzijn hoog op agenda van gemeenteraad


De Alphense gemeenteraad werkt, op initiatief van Robert Blom, hard aan een goed voorstel voor een beter dierenwelzijn. Tijdens de voorbereidingen is onder meer gesproken over goede voorbeelden van andere gemeenten en over het functioneren van de Dierenbescherming.

Op donderdag 9 maart is in een raadscommissie gesproken over het Initiatiefvoorstel Dierenwelzijn, gesteund door maar liefst 31 raadsleden, en over de reactie van wethouder Schotanus op de voorstellen. Er is kritiek op de wensen van het college. Leo Maat (GroenLinks) zegt het zo: "De wethouder loopt heel hard voor de sport, maar in een slakkengangetje voor dierenwelzijn."

Over de hele linie willen de Alphense politieke partijen meer weten over het Haags en over het Purmerends model. Dit lijken goede voorbeelden van hoe je als gemeente moet omgaan met dieren. Ook is er veel kritiek op het functioneren van de Dierenbescherming in gemeente Alphen aan den Rijn. Vraagtekens zijn er over waar de gemeente wel en waar de gemeente geen zeggenschap over heeft. En verder ziet iedereen iets in een betere samenwerking tussen alle Alphense organisaties waarbij de gemeente het voortouw moet nemen.

Ander model
Verschillende gemeenten hebben inmiddels een goed lopend dierenwelzijnsbeleid. Als voorbeelden worden Den Haag en Purmerend genoemd. Hierover zal in de adviesgroep, die het uiteindelijke voorstel voorbereid, worden gesproken. In deze modellen wordt een goed kader neergelegd en is duidelijk wat van een gemeente wordt verwacht. Dat kan dan door Alphen aan den Rijn worden overgenomen. "Het gaat er uiteindelijk om dat er een goede kwaliteitsbodem wordt gelegd", aldus commissievoorzitter Elise de Veth.

Dierenbescherming
Aan goed functioneren van de Dierenbescherming wordt ernstig getwijfeld. "Deze organisatie krijg 130.000 euro per jaar, maar ik heb zelfs nog nooit een advies van hen gezien", zegt initiatiefnemer Robert Blom (Nieuw Elan).

Ook het ontbreken van een eigen asiel is verschillende partijen een doorn in het oog. "Wij willen graag een eigen dierenasiel terug in Alphen aan den Rijn", zegt onder meer Sarah Idrissi Sbai (PvdA).

Samenwerking
Er is veel zorg over de verschillende organisaties die actief zijn binnen de gemeente, omdat er niet of nauwelijks wordt samengewerkt. "Het netwerk rond dierenwelzijn in Alphen aan den Rijn is gewoon niet goed. Iemand moet de regie pakken", zegt Caroline Blom (CU). Die 'iemand' moet in de ogen van veel partijen de gemeente zelf zijn. "In zo'n platform ga je in gesprek om samen een resultaat te bereiken."

Op de foto Robert Blom



Reacties