arrow_back

Distributiecentrum Steekterpoort krijgt definitief groen licht


Nu het bestemmingsplan Steekterpoort II is vastgesteld door de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn staat niets de komst van een groot distributiecentrum meer in de weg. Ondanks twijfels bij verschillende partijen is de raad, met slechts zes stemmen tegen, akkoord.

De twijfels van de politieke partijen werden donderdag 23 april kort besproken in de gemeenteraad. Tenslotte wordt al meer dan vijftien jaar aan het plan gewerkt en is de komst van een distributiecentrum onderdeel van een groter geheel.
Om deze vestiging mogelijk te maken is een wijziging van bestemmingsplan Steekterpoort II nodig. Dit bestemmingsplan is dan ook waarover de gemeenteraad moest besluiten. Gezien het belang is hierover al eerder gesproken in een raadscommissievergadering.

Bezwaren
Belangrijk voor de hele gemeenteraad is dat het distributiecentrum ook echt een relatie met de overslagterminal heeft. Henk Goes (PvdA) wil zelfs dat hier een contract van is. Ook Wouter van Cleef (GroenLinks) wil een duurzame relatie tussen beide.

Een ander punt is het aantal verkeersbewegingen vooral over de Gouwe. Neemt dit toe of niet? Peter Bontekoe (WKB) denkt van wel en vreest voor nog meer openingen van de Boskoopse hefbrug. Hans van Kuijk (SGP) ziet echter enkel een betere benutting van lege containerschepen.

Ook over meer werk voor Alphenaren is verschil van mening. De VVD vreest voor de komst van veel arbeidsmigranten, terwijl wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) juist wijst op contacten met Rijnvicus die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt gaat leveren.

Bestemmingsplan
Gezien de discussie over de voor- en nadelen van een groot distributiecentrum werd bijna vergeten dat de gemeenteraad daar niet over besluit. Op de agenda stond een aanpassing van het bestemmingsplan Steekterpoort II, zoals Van As fijntjes opmerkte. "Het bestemmingsplan loopt achter op de ontwikkelingen. Holland Rijnland heeft deze locatie al aangemerkt als distributiecentrum. De gemeenteraad had in 2019 ook geen bezwaar."

De wethouder denkt dat het een goed idee is om een informatiemarkt te houden en de ondernemer te laten uitleggen wat de plannen zijn. Maar dan moet eerst het bestemmingsplan worden goedgekeurd. En dat gebeurde uiteindelijk ook met slechts zes stemmen tegen van BeterAlphen, RijnGouweLokaal, SP en PvdA.



Reacties