arrow_back

Extra controles voor scheepsvaart op de Gouwe


De Provincie en gemeenten kregen steeds vaker meldingen binnen van omwonenden en watersportverenigingen dat er overlast wordt veroorzaakt door binnenvaartschepen. De Provincie Zuid-Holland neemt deze klachten serieus en gaat maatregelen treffen. In samenwerking met de politie zullen het aantal controles op de Gouwe worden opgevoerd en worden bestaande informatiepanelen actiever gebruikt.    

De bewoners van woonarken en watersportverenigingen ervaren hinder van golfslag, meldt de provincie. Deze zou volgens hen worden veroorzaakt door schepen die te hard varen. Andere klachten zijn trillingen en gevaarlijke situaties op het water. De Gouwe is één van de drukst bevaren vaarwegen in de provincie. 

Strengere controles
Met een gezamelijke aanpak gaan de provincie en politie de komende tijd meer zichtbare en onzichtbare controles uitvoeren op het water. Deze controles gelden voor de beroeps- en pleziervaart. Zo wordt er gecontroleerd op de naleving van de vaarrregels, zoals vaarsnelheid en het verbod op het veroorzaken van hinderlijke golfslag. 

Op de Gouwe is de maximale vaarsnelheid 12 km/u en tussen de Hefbrug en de Otwegwetering 9 km/u. De provincie maakt gebruik van de Dynamische Route-Informatiepanelen om de scheepsvaart te waarschuwen hierover. 

Vorige week hield de politie al controles op het water. Toen kregen enkele schippers en pleziervaarders al een boete omdat zij zich niet aan de toegestande snelheid hielden of omdat zij zich andere regels negeerden.



Reacties