arrow_back

Fijne ontmoetingsplek


Bij Knus in Nieuwkoop kunnen ouderen terecht die kampen met beginnende dementie of ouderen die zich eenzaam voelen. Wijkcoach Esther Leefmans van Tom in de buurt: "Ons doel is om kwetsbare ouderen te verbinden.’’

Knus is in mei 2019 opgezet door WIJdezorg en Tom in de buurt. Het is een ontmoetingsplek voor mensen die moeilijk de deur uitkomen door eenzaamheid of beginnende dementie. Elke dinsdagmorgen komen mensen samen tijdens de open inloop in restaurant WIJdezorg. Van 10.30 tot 15.30 uur kan men er binnenlopen en is er een luisterend oor voor hen. Koffie en thee zijn aanwezig en ook kunnen ze eventueel terecht voor een heerlijke warme maaltijd.

Eindelijk weer verbonden

Voor veel mensen is Knus een eerste stap om weer een actief sociaal leven te hebben. Ze willen zich vaak weer verbonden voelen met mensen. Wijkcoach Esther vertelt: "We zien mensen vaak weer opbloeien. Gerda is daar een mooi voorbeeld van. Ze verloor haar man en begon zich eenzaam te voelen. Ze werd door iemand anders meegenomen naar de groep en ontdekte door Knus waar ze zelf plezier uithaalt. Daardoor doet ze weer mee, is ze dagelijks op pad en heeft ze nieuwe vriendschappen gesloten. Hoe mooi is dat?"

Doorstromen en -verwijzen

Maar helaas gaan sommige deelnemers ook achteruit. "Soms merk je dat het met iemand gewoon niet zo lekker gaat. Dan is het fijn dat je dat kunt overleggen met een organisatie als WIJdezorg, waardoor de mensen kunnen doorstromen naar de dagbesteding, waar zij beter passen. Zo zit iemand altijd op een passende plek."

Netwerkbijeenkomsten

Ook met andere partijen is er goed contact. Tom in de buurt organiseert bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten met alle partijen die betrokken zijn. "Het belangrijkste is dat je elkaar leert kennen en weet wie wat doet Het is bijvoorbeeld goed dat ook huisartsen op de hoogte zijn, zodat zij mensen ook kunnen doorverwijzen als dat nodig is."

Aandacht voor de mantelzorger

Knus heeft ook aandacht voor mantelzorgers. "Regelmatig is een mantel-zorgconsulente van Participe aanwezig, waar mantelzorgers van de betreffende ouderen met hun vragen en verhaal terecht kunnen.’’ Dementie en eenzame ouderen zijn dan ook geen uitzondering meer op de regel. Door de vergrijzing zijn er steeds meer ouderen die hiermee te maken krijgen.

Ook in het Nieuwkoopse dorp Noorden is dat zo. Het concept liep daar zo goed dat er voor is gekozen om de krachten te bundelen, Rietzanger en Knus werken nu samen.

Dit artikel staat in het Tom-magazine Inkijkje in ons werk. Benieuwd naar meer verhalen? Vraag dit magazine aan via Waarde van Tom — Tom in de buurt



Reacties

Locatie