arrow_back

Geestmolen in Rijnsaterwoude staat te koop: 2 miljoen euro


De molen in Rijnsaterwoude waar André van Duin ooit woonde, staat te koop. Het perceel, inclusief woonhuis, staat bekend onder de naam Geestmolen en bevindt zich aan de Heiligegeestlaan. Waar de komiek ooit het symbolische bedrag van 1 gulden betaalde, is de vraagprijs nu 2 miljoen euro.

Kortstondige eigenaar André van Duin

Voor die ene gulden die André van Duin betaalde in 1979, moest hij wel een contract tekenen waarin beloofd werd het geheel op te knappen. Het plan liep in de soep omdat voor de beoogde verbouwing tot studio geen vergunning werd verkregen, waarna Van Duin zijn heil elders zocht. De Geestmolen was al herbouwd in 1964, in 2018 werd de oorspronkelijke werking in ere hersteld - er kan nu weer gemaald worden als de wieken wind vangen. Geïnteresseerden die een bezichtiging plannen krijgen nu iets heel anders te zien dan in die late jaren '70 toen André van Duin, die op dat moment Te land, ter zee en in de lucht presenteerde, eieren voor zijn geld koos.

Snel kijken en schakelen

Waren huizenkopers in die tijd afhankelijk van makelaars, brochures, advertenties op print en simpelweg rondjes rijden op zoek naar een woning, in een tijdperk waarin vrijwel iedereen internet thuis (en onderweg) heeft loopt men tegen de meest bijzondere objecten aan. Huizenwebsites als Funda hebben apps die op de smartphone geraadpleegd kunnen worden - soms met de mogelijkheid van een 3D-tour - zodat men snel kan kijken én schakelen. En dat is nodig ook: sommige huizen die op internet verschijnen zijn in deze verhitte huizenmarkt vaak snel weer verdwenen. Al tovert natuurlijk niet iedereen twee miljoen euro voor een molen tevoorschijn.

Omschrijving Funda

Het perceel bestaat uit 3501 m2, naast de molen bevindt zich een zomerhuis en een privésteiger aan het Braassemermeer. De oprijlaan en tuin zijn omgeven door groen en de molen is in zijn geheel ingericht als woonhuis: een grote woonkeuken, drie badkamers en vier slaapkamers verdeeld over vier verdiepingen die met elkaar verbonden zijn door een wenteltrap. Door het in ere houden van oude elementen blijft de sfeer volgens Funda authentiek. De molen heeft een weids uitzicht over de omgeving. Ook het aanpalende zomerhuis is helemaal 'af' en kan direct betrokken worden. Er is voldoende parkeerruimte.

Een miljoen keer zo duur

Wonen in deze molen anno 2021 is dus enigszins veranderd. Wie ziet hoe het geheel omgetoverd is, komt erachter dat een dergelijke woonsituatie bij lange na niet meer primitief is. Het enige mogelijk bezwaar is dat het geheel in vier decennia tijd een enorme prijsstijging doormaakte. De vraagprijs nu bedraagt een miljoen keer de oorspronkelijke transactieprijs.



Reacties