arrow_back

Gelijke monniken gelijke kappen voor buurthuizen


Het nieuwe stelsel voor de buurt- en wijkcentra in de gemeente Alphen aan den Rijn zorgt dat elke voorziening gelijk behandeld wordt. Daarbij maakt het niet uit of een centrum wordt beheerd door bijvoorbeeld TOM in de Buurt of een stichting.

Het doel van het nieuwe beleid is om voor elk dorp en voor elke wijk een eigen buurthuis, dorpshuis of wijkcentrum te hebben. De centra worden allemaal op gelijke wijze gefinancierd. De meeste centra bestaan al en worden aangepast of gerenoveerd, maar een aantal locaties vraagt om nieuwbouw. En, een aantal zal worden opgeheven.

Bijvoorbeeld in Zwammerdam komt een heel nieuw multifunctioneel wijkcentrum en in Aarlanderveen is druk overleg met de Dorpsraad over een nieuw dorpshuis. In Hazerswoude-Rijndijk wordt Het Anker tijdelijk vervangen door de voormalige school en vervolgens door nieuwbouw.

De meeste aanpassingen aan de gebouwen hebben te maken met het ontbreken van horecakeukens. De oude keuken wordt aangepast of er komt een nieuwe. Daarnaast moeten alle gebouwen de komende jaren duurzaam worden gemaakt. Het gaat bijvoorbeeld om zonnepanelen, maar het kan ook gaan om hergebruik van inventaris.

Probleemgevallen
De ‘probleemgevallen’ zijn allemaal opgepakt.
Wielewaal en Westerhove gaan een pilot aan om zelf een eigen clubhuis voort te zetten in de bestaande locatie van Woonforte. Met De Ridder zijn gesprekken over een waarschijnlijke verhuizing naar het te renoveren centrum aan de Briljantstraat.
Wijkcentrum Kaju Putih, in de Molukse buurt, is onlangs geopend en zal nu zeer snel komen met een exploitatieplan. Gelukkig zijn daar ook veel nieuwe vrijwilligers, vooral onder jongeren.

Nieuw beleid
De wens voor een geheel nieuw beleid bestaat al jaren. Na de fusie tot gemeente Alphen aan den Rijn bleven echter ongelijke situaties in de dorpen bestaan. De oorzaak was het oude systeem van zwaar subsidiëren van buurthuizen in Alphen-Stad en het niet subsidiëren van buurthuizen in de dorpen. Dit maakte een goede aansluiting onmogelijk.

Sindsdien wordt gewerkt aan de beleidshervorming die in de gemeenteraadsvergadering van 16 juli dan eindelijk wordt aangenomen. De volgende fase gaat over de inhoudelijke aanpassingen van de (nieuwe) locaties.



Reacties