arrow_back

Gemeente Alphen aan den Rijn wordt niet vuurwerkvrij


Een voorstel van GroenLinks om de gemeente Alphen aan den Rijn komende jaarwisseling vuurwerkvrij te verklaren, haalde het niet in de Alphense raad. Burgemeester Liesbeth Spies adviseerde om de landelijke ontwikkelingen af te wachten en dat gaat ook gebeuren.

GroenLinks had donderdag 30 januari een aantal argumenten op een rij gezet voor de andere raadsfracties. Het is genoeg geweest met de overlast, al vanaf oktober wordt vuurwerk overal afgestoken. Dat is onprettig voor omstanders, maar zeker voor longpatiënten en dieren. Het is allang geen feestje meer. Een algeheel afsteekverbod is gemakkelijk om te handhaven. Alphen kan best het voorbeeld van een aantal andere vuurwerkvrije gemeenten volgen. En, GroenLinks ziet een verbod graag samengaan met een aantal vuurwerkshows in de gemeente.

Landelijk
Burgemeester Liesbeth Spies is het eens met de argumenten, maar zij wil heel graag de landelijke maatregelen volgen. Het ziet er naar uit dat met ingang van de jaarwisseling 2020-2021 een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen landelijk van kracht zal zijn. Het gaat daarbij om de verkoop. "Zolang we de verkoop niet landelijk verbieden, blijft het dweilen met de kraan open", zei Spies. "Dan kopen mensen gewoon vuurwerk in de buurgemeenten en dan steken ze het toch af."
Spies ziet de ommezwaai van Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met een advies tot verbieden van verkoop als een belangrijke stap vooruit. "Het is een stap in het proces. We moten ook de wapenwet aanpassen en veel voorlichting geven." Dinsdag 4 februari zal Spies dit advies bepleiten in de Tweede Kamer.
Op verzoek van de burgemeester trok GroenLinks het voorstel in. Er wordt nu in het najaar overlegd, zodat aangesloten kan worden bij de landelijke ontwikkelingen.

Komende jaarwisseling
In principe geldt er allang een verbod op het afsteken van vuurwerk. Dit mag alleen tijdens de viering van Oud & Nieuw op specifieke tijden, een aantal uren van oudejaarsavond tot in de nacht van nieuwjaarsdag. Spies wil nu graag voor komende jaarwisseling dat onder meer sportverenigingen en buurten de handschoen oppakken en met een alternatief feestelijk programma komen inclusief één gezamenlijke vuurwerkshow. Daarnaast gelden vuurwerkvrije zones.



Reacties