arrow_back

Gemeente ontvangt € 5 miljoen voor transformatie Havenfront in Rijnhaven-Oost


Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een subsidieregeling ingesteld om de woningbouw in Nederland te stimuleren. De gemeente Alphen aan den Rijn ontvangt € 5 miljoen aan subsidie voor de transformatie van het project Havenfront in Rijnhaven-Oost.

Het gaat om een subsidieregeling die is ingesteld om bij te dragen aan projecten die anders moeilijk of traag tot stand komen omdat ze een financieel tekort hebben. Het project Havenfront in Rijnhaven-Oost is zo’n project die hiervoor in aanmerking komt. Eerder gaf de provincie Zuid-Holland al aan het project financieel te ondersteunen met € 950.000. Gemeente Alphen aan den Rijn investeert zelf € 4 miljoen in het project.  

De gemeente wil Rijnhaven-Oost transformeren naar een gemengd gebied waar gewoond en gewerkt wordt en waarbij de haven weer van de stad wordt. Inmiddels zijn door meerdere marktpartijen woningbouwprojecten in voorbereiding en in uitvoering genomen. Wethouder Gerard van As is blij met de subsidie van het ministerie. “Er is sprake van een toenemende druk op de woningmarkt. Met de bijdrage kunnen we de twee resterende milieubelemmeringen wegnemen en ontstaat er ruimte voor circa 2.000 woningen. Zonder de bijdrage zou de transformatie van Rijnhaven-Oost beperkt blijven tot de ontwikkeling van circa 850 woningen.”

Er worden in totaal circa 670 woningen gerealiseerd met het project Havenfront. Hiervan valt 50 procent in de categorie betaalbaar en minimaal 25 procent wordt sociale huurwoningen. Daarnaast wordt het door het wegnemen van de milieubelemmeringen in de toekomst mogelijk circa 500 woningen te realiseren.

locatie woningbouw rijnhaven.jpg



Reacties