arrow_back

Gemeente: “Slachtoffers schietincident Ridderhof niet gekort op bijstandsuitkering”


Vanaf dit jaar komen slachtoffers van het Ridderhofdrama, wat afgelopen april tien jaar geleden was, in aanmerking komen voor een schadevergoeding. De gemeente laat nu weten dat Alphense slachtoffers die in de bijstand zitten, hun recht daarop niet zullen verliezen door de uitbetaling van de schadevergoeding.

Op 9 april 2011 vond het schietincident in De Ridderhof plaats. Dit jaar was het tien jaar geleden dat Alphenaar Tristan van der Vlis (24) zijn dodelijke tocht maakte door het winkelcentrum. Op deze bewuste zonnige zaterdagmiddag stapte hij het winkelcentrum binnen en schoot hij drie minuten lang om zich heen. Dit kostte zes mensen het leven: Ali van Doorn (91), Michael Boezaard (49), Constanze Boezaard (45), Frans Deutekom (80), Margriet ter Haar (68) en Nadim Youssef (42). Zeventien mensen raakten gewond door één of meerdere kogels. Voor de kassa’s van supermarkt Albert Heijn pleegde de Alphenaar zelfmoord.

Het schietincident in 2011 en de nasleep ervan zijn zelfs 10 jaar later nog steeds voel- en merkbaar. Mensen en bedrijven hebben door deze gebeurtenis schade geleden. De Nationale Politie is aansprakelijk gesteld voor de schade als gevolg van deze schietpartij. Dit wordt geregeld door stichting Vergoeding Schade Slachtoffers Schietincident Alphen aan den Rijn (VSSA). De eerste schadeclaims zijn recentelijk (deels) gehonoreerd en uitgekeerd.

Niet gekort op bijstandsuitkering

Een schadevergoeding kan effect hebben op het recht op een bijstandsuitkering. Om te voorkomen dat de schadevergoeding vanuit VSSA gevolgen heeft op het recht op bijstand van de gedupeerden van het Ridderhofdrama, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dat de betreffende inwoners die een schadevergoeding krijgen niet gekort worden op hun bijstandsuitkering.

“Dat heeft de gemeente geregeld om ervoor te zorgen de schadevergoeding ook echt zijn doel dient. De gemeente roept deze inwoners op om zich te melden bij het Serviceplein, zodat we hen hiermee verder kunnen helpen”, laat Gemeente Alphen aan den Rijn weten. De gemeente roept op: “Ben je ook slachtoffer en heb je jouw claim nog niet ingediend bij VSSA? Dan roepen wij op om dat alsnog te doen via de website van de VSSA.”Reacties