arrow_back

Gemeente wil af van zomaar betalen voor huishoudelijke hulp


De gemeente Alphen aan den Rijn vindt dat huishoudelijke hulp voor inwoners in de WMO inkomensafhankelijk moet worden. Uit de cijfers blijkt dat sinds de invoering van een vast bedrag van 19 euro per maand het aantal aanmeldingen zeer fors is gestegen.

Wethouder Han de Jager zal de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn, met in haar kielzog ook Nieuwkoop en Kaag en Brasem, voorstellen om de vaste eigen bijdrage van 19 euro per maand voor huishoudelijke hulp los te laten. "Er zijn veel inwoners, die nu gebruik maken van deze WMO-regeling, die met hun inkomen heel goed hun huishoudelijke hulp zelf kunnen betalen."

De Jager wijst dan op middeninkomens die in 2019 en 2020 massaal gebruik zijn gaan maken van de mogelijkheid om de huishoudelijke hulp vergoed te krijgen. Voorheen betaalden zij dit gewoon zelf. De wethouder wil de eigen bijdrage afhankelijk maken van het inkomen.

"Het kabinet heeft in het vorige coalitieakkoord opgenomen dat wie huishoudelijke hulp nodig heeft volgens de WMO-normen dat moet krijgen voor een tarief van 19 euro per maand", legt De Jager uit. "Dit is in 2019 ingevoerd en in 2020 is de stijging van de kosten 30 procent." Om dat even concreet te maken: Alphen aan den Rijn betaalt in het jaar 2020 maar liefst 7,3 miljoen euro aan huishoudelijke hulp voor inwoners.

Zowel de wethouders in Nederland als Vereniging Nederlandse Gemeenten hebben zich tegen het invoeren van de regelgeving verzet. Nu vindt Alphen aan den Rijn het genoeg geweest: "Het mag eigenlijk niet, maar deze miljoenenstijging is niet te verantwoorden. We moeten dat indammen om de WMO betaalbaar te houden."

Het voorstel voor inkomensafhankelijke bijdrage voor huishoudelijke hulp wordt meegenomen in de Actualisatie verordening en Nadere regels Sociaal Domein.



Reacties