arrow_back

Gemeente wil dat Woonforte focus legt op beschikbaarheid


De gemeente Alphen aan den Rijn is met woningcorporatie Woonforte overeengekomen dat de aandacht uit moet gaan naar meer huurwoningen. De corporatie is er voor huidige en toekomstige huurders. De huidige huurders krijgen daarom gewoon de normale huurverhoging.

De fractie van de SP in de Alphense gemeenteraad is het niet eens met de normale huurverhoging voor huurders van Woonforte. De partij wil dat er geen huurverhoging wordt doorgevoerd omdat 'veel mensen het water aan de lippen staat door de coronacrisis'.

De gemeente gaat echter niet over het doorvoeren van normale geïndexeerde huurverhogingen en ook niet over de interne bedrijfsvoering van Woonforte. Waar de gemeente wel invloed op heeft, zijn prestatieafspraken. De belangrijkste afspraak is op dit moment dat alles uit de kast wordt getrokken om meer sociale huurwoningen aan het bestand toe te voegen. Er worden veel investeringen in nieuwbouw gevraagd van de woningcorporatie.

Om nu alleen te denken aan de huidige huurders, zoals de SP voorstelt, is geen goed idee. Er moet juist aandacht zijn voor de vele inwoners die al jaren op een wachtlijst staan. Hieronder zijn ook veel starters op de woningmarkt. Het is juist belangrijk om zoveel mogelijk doorstroming te krijgen, zodat zoveel mogelijk huidige en toekomstige huurders profiteren.

Voor mensen die door de coronacrisis in de problemen komen, zijn er verschillende mogelijkheden. Woonforte biedt hiervoor maatwerk om schrijnende gevallen te voorkomen. Plus: er zijn allerlei gemeentelijke regelingen om de lasten te verlichten.

Over het onderwerp huurverhoging in coronatijd is aan de gemeenteraad een brief gezonden naar aanleiding van vragen van de fractie van de SP.



Reacties