arrow_back

Gemeente wil echt bouwen langs randen van Alphen-Stad


In een brief aan de gemeente Alphen aan den Rijn meldt de provincie Zuid-Holland dat zij geen heil ziet in woningbouw in de Noordrand en in de Gnephoekpolder. De gemeenteraad schuift ondertussen steeds verder richting vooral wél bouwen op deze en andere locaties.

De woningbouwplannen van de gemeente Alphen aan den Rijn worden momenteel druk besproken, onder meer omdat de nieuwe Omgevingsvisie 'Groene gemeente met lef!' in november in commissie en raad op de agenda staat. Voorafgaand aan de besprekingen hierover is op verzoek van de VVD door de Alphense politiek eind september besproken of de Gnephoekpolder een woningbouwlocatie moet worden. Donderdag 7 oktober spreekt de raadscommissie ook over de Omgevingsvisie en 14 oktober komt voorkeursrecht op een aantal locaties aan de orde in de gemeenteraad.

Het standpunt van de gemeentelijke politiek gaat steeds meer richting wél bouwen in de Gnephoekpolder. Dat van de provincie Zuid-Holland staat hier haaks op. Dat blijkt uit een zienswijze gedateerd april van dit jaar op de Alphense Omgevingsvisie.
Voor 2030 vindt de provincie ontwikkelen van de volgende locaties niet nodig:

  • Gnephoekpolder
  • Noordrand
  • Oog van Koudekerk
  • Oostvaartpark

Voor al deze locaties heeft de gemeente echter wel degelijk plannen. Zij wil onder meer voorkeursrecht vestigen op een aantal locaties in Hazerswoude-Dorp en heeft alle locaties opgenomen als mogelijke bouwlocaties in de Omgevingsvisie.

De provincie Zuid-Holland ligt voor alle plannen dwars. Het lijkt belangrijker om weidevogels in een veenweidelandschap te behouden, dan om de bestaande en oplopende woningnood afdoende te bestrijden.
Vooral het vooruitschuiven van besluiten zit de gemeente Alphen aan den Rijn niet lekker. Als er pas na 2030 wordt besloten om een locatie te bebouwen duurt het een jaar of acht voordat er ook wordt gebouwd. Ondertussen kunnen starters, mensen met een middeninkomen, gezinnen die een woning met tuin willen, senioren en verschillende andere doelgroepen nergens heen.



Reacties