arrow_back

Gemeenteraad niet blij met nachtelijke sluiting Huisartsenpost


De Huisartsenpost in het Alrijne Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn wordt over een tijdje ’s nachts gesloten. Het gemeentebestuur is hier niet blij mee. "Helaas gaan wij er niet over", zegt wethouder Han de Jager. "Dan neemt niet weg dat we wel goed moeten worden geïnformeerd."

In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 30 januari hebben GroenLinks en SP vragen gesteld aan wethouder Han de Jager over de nachtelijke sluiting van de Huisartsenpost (HAP) in het lokale ziekenhuis in Alphen aan den Rijn. "Wij vinden de communicatie wat minder. Dat is niet volgens de afspraken", aldus de wethouder.

Wethouder en gemeenteraad  hebben geen enkele zeggenschap over de manier waarop de huisartsen werken. De overkoepelende stichting Samenwerkenden Huisartsen Rijnland (SHR) besluit zelf of en welke huisartsenpost wanneer open of gesloten is. De stichting heeft onlangs besloten om in de nacht één post in de regio open te houden en wel die in Leiderdorp.
Volgens de SHR is er daardoor veel betere zorg mogelijk in het hele verzorgingsgebied tussen Voorschoten en Alphen aan den Rijn. Er zijn namelijk te weinig goed opgeleide medewerkers, triagisten, die mensen op kunnen vangen. Bovendien is er bij de post in Leiderdorp een apotheek aanwezig, blijft de mogelijkheid voor nachtelijk bezoek door een huisarts bestaan en in noodgevallen er altijd nog 112.

Wethouder De Jager is naar aanleiding van de enigszins achteloze mededeling in gesprek gegaan met de SHR. Er is daarop een brief met uitnodiging voor de gemeenteraad gekomen. De raad wordt door directeur Immie Boomgaardt bijgepraat en voorgelicht over het hoe en waarom van het besluit.



Reacties