arrow_back

Gemeenteraad tot op het bot verdeeld door kleine minderheid


De fractievoorzitters van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn bespreken of een extra raadsvergadering nodig is. Aanleiding is de houding van RGL die, gesteund door SP en Beter Alphen, het debat van 30 november wil overdoen over neveninkomsten van burgemeester Liesbeth Spies.

In het fractieoverleg van vanavond, maandag 13 januari, wordt een aantal zaken besproken. Allereerst ligt er een verzoek voor een extra raadsdebat van drie oppositiepartijen - RGL, SP en Beter Alphen, samen goed voor vier raadsleden - die zich niet willen neerleggen bij de uitspraken van de overgrote meerderheid van de gemeenteraad.
Op 30 november werd in een spoedvergadering uitgesproken dat de gemeenteraad zich achter burgemeester Liesbeth Spies schaart, werd artikel 3.5 van de Gedragscode geschorst en werd een raadwerkgroep in het leven geroepen om over integriteit te waken.

Daarna werd het stil. Er werd noch in de media nog in de gemeenteraad gesproken over de 'Affaire Spies'. Afgelopen weekend werd de stilte doorbroken door een interview in het AD Groene Hart met Ank de Groot (RGL). Veel raadsleden waren onaangenaam verrast door het in diskrediet proberen te brengen van zowel burgemeester Liesbeth Spies als van André de Jeu, fractievoorzitter van Nieuw Elan.
Al snel volgde het verzoek om een extra raadsvergadering. De integriteit van het hele College van Burgemeester en Wethouders wordt nu door RGL, SP en Beter Alphen in twijfel getrokken. Daarmee staan deze drie lijnrecht tegenover de coalitie.

De drie coalitiepartijen Nieuw Elan, CDA en GroenLinks zijn 'not amused', maar vinden op voorhand dat de kwestie eens en voor altijd moet worden uitgepraat, eventueel in een raadsvergadering, en niet moet worden uitgevochten in de media. Ook wordt overwogen om aangifte te doen wegens lekken van vertrouwelijke stukken en eventueel wegens smaad en/of laster.

Achtergrond
Burgemeester Spies stelt dat zij in de Gedragscode van gemeente Alphen aan den Rijn de clausule over afdracht van neveninkomsten over het hoofd heeft gezien. Van de raadsleden meldde alleen Ank de Groot (RGL) dat zij deze clausule wel kent. Een aantal andere raadsleden zegt achteraf de clausule wel te hebben gelezen, maar deze anders te hebben geïnterpreteerd dan deze kennelijk bedoeld is. Spies heeft in ieder geval uitdrukkelijk haar excuses aangeboden in een mail aan de fractievoorzitters en in de betreffende raadsvergadering aan de hele gemeenteraad.



Reacties