arrow_back

Gerard van As blij met uitspraken minister Ollongren


Wethouder Gerard van As reageert verheugd op het interview met minister Kajsa Ollongren in De Telegraaf van vandaag. De minister meldt dat zij niet vast wil houden aan strakke stadsgrenzen. “Dat zijn wij blij mee”, aldus Van As. “In Alphen-Stad is alles vol. We moeten wel aan de rand bouwen.”

Ollongren meldt in de Telegraaf van dinsdag 30 januari: 'Er moet meer in 'het groen' aan de rand van de stad worden gebouwd. Met de huidige bouwplannen, die voornamelijk over projecten bínnen de stadsgrenzen gaan, redden we het niet.'
Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn geldt dat zeker voor Alphen-Stad. "Voor eigen behoefte kunnen we vanaf 2025 niets meer bouwen. Alle geschikte locaties zijn dan vol", zegt de wethouder. "Het is zo dat we nu al niet meer kunnen bouwen voor mensen die net buiten de sociale huursector vallen en ook voor senioren wordt niks meer gebouwd."

Kantoorpanden
Van As is de afgelopen jaren bezig geweest om alle geschikte binnensteedse locaties te verbouwen. Zo zijn de kantoorpanden Rijnstaete en Kluwer al verbouwd naar starters- en jongerenwoningen. Het voormalige St. Jozef is verbouwd naar studio's. Het kantoorpand Halverwege, naast het Alrijne ziekenhuis, is ook verbouwd.  De grote locaties Nieuwe Sloot en Kerk & Zanen zijn inmiddels ook helemaal uitgegeven. "Alphen aan den Rijn heeft circa 500 woningen per jaar nodig. Die kunnen we niet bouwen."

Niet beschikbaar
"Ik heb onlangs samen met Woonforte een schouw gedaan in de hele gemeente om te kijken naar geschikte locaties. Dat valt vies tegen. Op papier kan iets soms wel, maar in de praktijk niet", legt Van As uit. De stadsparken bebouwen wil de gemeente zeker niet. "Dat is groen voor een hele wijk. Wij hebben dat expres geconcentreerd, zodat we de wijken leefbaar houden."
Ook wijst hij erop dat verschillende potentiële locaties, zoals her in te richten industrieterreinen, wel geschikt zijn maar niet beschikbaar zijn. "Verschillende bedrijven die wij graag naar een andere plek zien vertrekken, maken hier gebruik van. Dan wordt de prijs zo hoog dat we alsnog de gewenste woningen niet kunnen bouwen."

Druk
Van As vindt het mooi dat nu ook vanuit de Rijksoverheid druk wordt uitgeoefend op de Provincie. "Wij vinden al langer dat de stadsgrenzen moeten worden losgelaten. Dat is ook te lezen in de Woonvisie van de gemeente."Reacties

Locatie