arrow_back

Gnephoek-zuid is geen realistische bouwlocatie


In het Alphense coalitieakkoord is afgesproken dat er wel gebouwd mag worden in het zuidelijke deel van de Gnephoekpolder, maar niet in het noordelijk deel. Naar nu blijkt, is dat financieel niet mogelijk.

In het zuidelijk deel van de Gnephoek hebben voorheen bedrijven gestaan, onder meer de Asfalt Centrale en de fabriek van Bakkerij Visser. Nieuw Elan, CDA en GroenLinks zijn bij de coalitieonderhandelingen overeengekomen dat dit een geschikte bouwlocatie is. Immers, het bedrijventerrein verandert dan van bestemming naar woningbouw.
Het idee was om circa tweeduizend woningen neer te zetten tussen de straat Gnephoek, de Heijmanswetering en een lijn vanaf de Bruins Slotsingel naar de Maximabrug.

Wethouder Gerard van As heeft laten uitrekenen hoeveel woningen er nu daadwerkelijk kunnen staan en wat dat gaat kosten. Dit omdat van verschillende kanten geluiden kwamen dat de grond duur zou zijn. Dit vooral omdat een groot deel van de grond in handen is van projectontwikkelaars.

Naar nu blijkt is het niet rendabel om tweeduizend woningen te bouwen. Om een rendabele woningbouwlocatie in de Gnephoekpolder te krijgen, moeten er circa vijfduizend woningen worden gebouwd. Daarvoor is echter de beoogede locatie te klein.
Wel kan het voormalige terrein van de Asfalt Centrale langs de Heijmanswetering kleinschalig worden bebouwd. Deze locatie is voor tijdelijke woningen voor spoedzoekers opgenomen in het plan voor onorthodoxe locaties.



Reacties