arrow_back

GroenLinks wil gratis ophaaldag grofvuil


GroenLinks dient in de raadsvergadering van woensdag 22 mei een motie in om de ophaaldag voor grofvuil in ere te herstellen. De partij ziet dit als een gedeeltelijke oplossing voor het dumpen bij de ondergrondse containers en langs de weg in de gemeente Alphen aan den Rijn.

De ophaaldag voor grofvuil is een aantal jaren afgeschaft. De kosten waren te hoog en er werd een andere mogelijkheid geboden: het zelf brengen van grofvuil bij Ecopark De Limes. Bij het Alphense afbrengstation kan grofvuil gescheiden worden ingeleverd. Inwoners van de gemeente hebben hier gratis toegang met hun afvalpas.

Een ongewenst neveneffect bleek echter het grote aantal dumpingen. Bij sommige ondergrondse containers staat dagelijks wel iets dat niet in de container past en/of hoort. Het gaat dan om kartonnen verpakkingsmateriaal, grote en kleine huishoudelijke apparatuur, oude matrassen of om oud meubilair. Soms staat de complete inhoud van een schuur naast de containers.
Enerzijds zijn er omwonenden die bijvoorbeeld bij een verhuizing hun 'troep' op straat zetten. Anderzijds zijn er mensen die hun spullen in de auto laden en op een willekeurige plek dumpen.

GroenLinks wil het grofvuil op een vaste dag gratis ophalen. Op dit moment is het, tegen betaling, mogelijk om dit op afspraak te laten doen. Hierover is echter regelmatig gesteggel door dumpingen van ongewenste goederen door derden. In eerste instantie wilde GroenLinks de ophaaldag gratis maken voor mensen met een kleine beurs. Dit stuit echter op praktische bezwaren, omdat hier dan ook een administratie en een controlesysteem aan vastzit.  



Reacties