arrow_back

Grote teleurstelling over standpunt provincie maar ook lichtpuntjes voor woningbouw in Alphen-Stad!


Nieuw Elan is teleurgesteld in het standpunt van de provincie over het voorlopig niet verder onderzoeken van woningbouwlocaties aan de randen van Alphen-Stad. Toch zien wij ook kleine lichtpuntjes in de handreiking die de provincie doet om de woningbouw te versnellen.

Tijdens de commissievergadering over het vervolg het perspectief ‘Landschap & Stad’ liet Evon Zevenbergen, woordvoerder namens Nieuw Elan, weten teleurgesteld te zijn dat de Gnephoek de komende twee jaar niet verder wordt onderzocht als mogelijke woningbouwlocatie. ‘’Het zou mooi zijn om in gesprek te blijven met de provincie en waar mogelijk te kijken of dit toch weer opgepakt kan worden. Zoals de cijfers er nu voorliggen zijn er binnen Alphen-Stad na 2026 geen mogelijkheden meer om woningen te bouwen. Dit is inclusief de nog ruim 3.000 te bouwen woningen in leegstaande kantorenpanden, op braakliggende terreinen en op onorthodoxe woningbouwlocaties als het parkeerterrein van SV ARC. Vanaf 2026  is de verwachting dat wij niet meer in de jaarlijkse woningbehoefte kunnen voorzien, laat staan de huidig wachtlijsten inlopen!’’ aldus Zevenbergen.

Toch wordt er ook een positieve noot geplaatst in de samenwerking met de provincie. Zo complimenteerde de provincie de gemeente Alphen aan den Rijn dat zij als een van de weinige gemeenten aan de bouwnorm voldoet. Toch geeft ook de provincie aan dat er te weinig woningen gebouwd worden en dat het aantal woningen per jaar omhoog moet. Dit wordt door Nieuw Elan van harte toegejuicht! ‘’Nu mag de gemeente in de hele gemeente Alphen aan den Rijn slechts 500 tot 600 woningen per jaar bouwen. Het zou mooi zijn als we dit aantal mogen ophogen naar 800 tot 1.000 woningen per jaar zodat we een slag kunnen maken in de sociale huursector en het aantal koopwoningen voor starters. Want zeg nou zelf; 8 á 9 jaar op de wachtlijst voor een sociale huurwoning is schandalig!’’ aldus Zevenbergen.

In meerdere kernen in onze gemeente zoals Zwammerdam & Koudekerk aan den Rijn is er een enorm woningbouw tekort. Hierover komt de gemeente binnenkort te spreken en heeft wat Nieuw Elan betreft een zeer hoge prioriteit.

Foto: Illustratie hoe toekomstige woningbouw eruit kan zien in Alphen.Reacties

Locatie