arrow_back

Het circus rondom het theater


Toen er eind vorig jaar voor de zoveelste keer extra geld naar theater Castellum moest, dit keer voor brandveiligheid, vroeg fractievoorziter van Nieuw Elan André de Jeu zichzelf af of er écht geen andere oplossingen te bedenken zijn voor dit alsmaar voortdurende verhaal. Donderdag 18 februari besloot bijna de voltallige gemeenteraad toch om de verbouwing van het theater af te maken, inclusief Nieuw Elan. Dat betekent dat Castellum over een klein jaartje weer open gaat. “Maar als het aan ons ligt, wel met een commerciële exploitant.”

André de Jeu: “De verbouwing en het extra geld voor de brandveiligheid kosten ons een slordige 6 miljoen euro. De afgelopen jaren was elke keer al een schip van bijliggen in de exploitatie en andere  aanpassingen. In ruim 15 jaar dat het theater bestaat hebben we dat inmiddels zo’n twee keer betaald.”

“Toen die laatste verbouwing ook nog eens noodzakelijk bleek, heb ik voorgesteld om te kijken of er één gebouw zou kunnen komen op het terrein waar Max nu staat. Om misverstanden te voorkomen,  Max krijgt in onze visie daar dan ook een nieuwe plek. Het gaat om een vervanging van de twee sporthallen die sowieso op zijn – de Rijnstreekhal en de Arena – en een onze ogen zeer welkome evenementenhal. Daarbij zo een theaterfunctie prima passen.”

“Ik heb dat toen ook voorgesteld en vergeleken met een mini- Ziggo Dome. Een plek waar je de ene keer theater in hebt en de andere keer een optreden van een grote artiest of andersoortig evenement. Al snel bleek dat de “rekenopdracht was verstrekt aan een – overigens gerenommeerd – theaterbureau. Die heeft een aantal scenario’s doorgerekend, maar wel steeds met als uitgangspunt een theater. Dan kun rekenen totdat je een ons weegt, maar dan kom je er niet. Simpelweg omdat je het verkeerde uitgangspunt neemt,” aldus een over het doorlopen proces geïrriteerde De Jeu.

Waarom dan toch ingestemd met het afmaken van de verbouwing van Castellum? “We hadden als Nieuw Elan ook aangegeven hoe dan ook een keuze te maken in februari. Of het een of het ander, maar onnodige treuzelen kost nu te veel geld. In de huidige tijd waarin de samenleving in de overlevingsmodus staat is dat not-done vinden wij. En er deed zich ook een andere kans voor. Er meldde zich in januari namelijk een commerciële partij voor het theater. Zoals bekend vindt Nieuw Elan dat de mogelijkheden die Castellum wel al had, totaal niet voldoende werden benut. Daar heb je ook simpelweg meer ondernemerschap voor nodig, dan alleen passie voor theater.”

“Daarom hebben wij voordat we instemden met het uiteindelijke voorstel bedongen dat er nog voor de zomer een traject doorlopen moet zijn waarin het uitgangspunt is dat er een commerciële partij het Castellum gaat runnen. Die krijgt dan een vaste bijdrage per jaar van de gemeente, zodat het met de alsmaar oplopende exploitatietekorten afgelopen is. Voor dat standpunt was overigens ook brede steun in de Raad.”

Is het nu ook gedaan met sporthal annex evenementenhal? “Nee zeker niet. Sterker nog veel verschillende partijen hebben aangegeven daar ook over te willen doorpraten. Je zou kunnen stellen dat we dat er in positieve zin aan over hebben gehouden. Maar nu eerst zorgen dat er een goede exploitatie van Castellum komt, met elke dag wat te doen voor veel meer Alphenaren dan nu het geval is.”Reacties

Locatie