arrow_back

Het 'illegale' hoofdveld van ARC


Secretaris van ARC, Arry Zwaan, ging bijkans door het stof bij het aanbieden van welgemeende excuses aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. ARC heeft namelijk eerst veld 1 voorzien van een duurzaam kunstgrasveld en vraagt achteraf pas om financiering.

"Het is zo gelopen", zegt Zwaan tegen de raadscommissie op donderdag 9 maart. "Wij dachten dat we groen licht hadden en we zijn voortvarend aan de slag gegaan. Het veld moest natuurlijk wel direct na de zomer beschikbaar zijn." Wethouder sport, Gert-Jan Schotanus, bevestigt deze gang van zaken. "We waren goed met elkaar in gesprek, maar we hadden nog niet alles geregeld."

Tot verbazing van Schotanus werd er 'ineens' een mooi nieuw duurzaam kunstgrasveld met waterberging bij ARC aangelegd. "Dat zag ik op 12 juli. Daarna hebben we dat direct in het college van burgemeester en wethouder besproken en we hebben een goed gesprek gevoerd met de voetbalvereniging." Op zichzelf is iedereen heel blij met het veld, ook de gemeenteraad die achteraf het budget moet regelen.

Eigendomsoverdracht
De uitdaging is echter dat alle overeenkomsten goed moeten kloppen. Omdat ARC het veld zelf aan heeft laten leggen en uiteindelijk ook zelf betaald, moet er voorfinanciering bij de gemeente worden aangevraagd. Dat is verzuimd. Zelf aanleggen kan, maar om gebruik te kunnen maken van subsidies moet het eigendomsrecht ook goed zijn geregeld. In een pilot is nu het eigendom van veld 1 (inclusief onderlagen en tot het veld behorende inrichting, waaronder verlichting en hekwerken) middels een huurafhankelijk opstalrecht overgedragen aan ARC.

Geen precedent
De Alphense politiek wil geen precedent scheppen, maar gaat wel akkoord met de voorfinanciering. Schotanus steekt ook de hand in eigen boezem en zal zowel de mogelijkheden voor alle sportverenigingen harmoniseren als een signaal naar de ambtelijke afdeling afgeven om vooral ook rekening te houden met de sportseizoenen.

Wel een feestje
De wethouder meldt ook nog: "ARC heeft dit goedkoper kunnen laten aanleggen dan wij dat als gemeente kunnen. Het proces had niet zo gemoeten, maar het is wel een feestje. Dit veld is een schoolvoorbeeld van duurzaamheid. Het proces was niet fraai, maar ik ben er wel erg trots op dat dit veld is gerealiseerd."



Reacties