arrow_back

Het reddingsplan dat de handen niet op elkaar krijgt


Het plan van wethouders Kees van Velzen (financiën) en Gert-Jan Schotanus (sport) om Stichting Alphense Tennisparken (SAT) te redden, is niet in goede aarde gevallen. De gemeenteraad wil wachten met een besluit. Maar, wat houdt het reddingsplan precies in?

Wethouder Kees van Velzen, die namens het college van burgemeester en wethouders het woord voert, legt donderdagavond 26 september uit wat het plan om het Alphense tennis te redden inhoudt. Belangrijk is daarbij dat de gemeente Alphen aan den Rijn aan Stichting Alphense Tennisparken (SAT) een gemeentegarantie heeft verstrekt van 4,2 miljoen euro. Als SAT failliet gaat, moet de gemeente voor maximaal dit bedrag bijspringen.

"Het voorstel is om beide verenigingen gebruik te laten maken van één locatie. Dat kan niet op de locatie van TEAN bij het Bospark, maar wel op de locatie van tennisvereniging Nieuwe Sloot", legt Van Velzen uit. "Er is op verzoek van wethouder Schotanus een extern advies gevraagd aan Mulier Instituut over de toekomst van de hele Alphense racketsport. Uit dit rapport blijkt dat één locatie wenselijk is."

Van Velzen meldt uitdrukkelijk dat een fusie tussen de twee tennisverenigingen niet nodig is. Wel is een gemeentelijke financiële dekking nodig om het complex Nieuwe Sloot voor beide verenigingen en de racketsport padel geschikt te maken. Het komt erop neer dat er meer tennisbanen moeten komen en ook meer padelbanen, dus een uitbreiding en verbouwing van complex Nieuwe Sloot. "De gemeente Alphen aan den Rijn neemt  dan het eigendom van SAT over en zal voor tien jaar een activiteitensubsidie geven aan beide verenigingen en aan SAT."

Om het reddingsplan mogelijk te maken, moest wel meteen een bedrag van 129.000 euro door de gemeente worden betaald. Anders zou SAT direct failliet gaan. De gemeenteraad zou dan in december de verwerving van het complex Nieuw Sloot behandelen.

Gemeenteraad niet akkoord
De gemeenteraad is het echter niet eens met de gang van zaken. De 129.000 euro mogen door de wethouder financiën worden overgemaakt en ook de raadsbehandeling in december is prima. Maar het plan zelf en de manier waarop dit tot stand is gekomen, valt niet in goede aarde. Daar wil de raad de komende maanden over meepraten en vooral de verenigingen en haar achterban bij de besprekingen betrekken.



Reacties