arrow_back

Hoelang wacht je op een sociale huurwoning in Alphen?


Mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning zitten steeds langer in de wachtkamer in afwachting van een nieuw stekje. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de wachtlijst in een kwart van de gemeenten langer dan zeven jaar duurt. Wie in aanmerking wil komen, moet dus achteraan aansluiten. Hoe zit dat eigenlijk in Alphen? 

Als je naarstig op zoek bent naar een woning, dan ben je, zeker in de Randstad, niet de enige. Nederland heeft namelijk een groot tekort aan sociale huurwoningen. Om in aanmerking te komen voor zo’n type woning mag je niet te veel verdienen én moet je je inschrijven bij een woningcorporatie. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe hoger jouw plekje op de wachtlijst is. 

Wachttijd in Alphen 

In Alphen aan den Rijn sta je gemiddeld zes jaar en drie maanden ingeschreven alvorens je een woning vindt. De tijd dat je actief op zoek bent is aanzienlijk korter: één jaar en elf maanden. Alphen heeft gemiddeld gezien iets minder woningen die in het bezit zijn van woningcorporaties. Landelijk gezien ligt dit percentage op 29 procent. In onze gemeente geldt dat zo’n 26 procent van de sociale huurwoningen in het bezit is van woningcorporaties. 

Landelijke wachttijden 

Gemiddeld wachten Nederlanders zo’n zeven jaar op een sociale huurwoning. Met abdominale wachttijden in de Randstad en relatief minder lange wachttijden voor de rest van het land, ook al komt daar door het woningtekort langzaam verandering in. De twijfelachtige eer voor de provincie met de langste inschrijfduur is Noord-Holland. De tien gemeenten met de langste wachttijd zijn allemaal daar te vinden. Zoals in Landsmeer (22 jaar), Wormerland (19 jaar en elf maanden) en Haarlemmermeer (achttien jaar en acht maanden). Reacties