arrow_back

Kartrekkersgroep Knarrenhof ziet graag dat er snel een Knarrenhof komt in Alphen


Eén of meerdere knarrenhoven in Alphen? Kartrekkersgroep Knarrenhof ziet dit liever vandaag dan morgen gebeuren. Het college erkent de urgentie en zegt de belangen te delen, maar zegt dat dit soort trajecten tijd kost.

De kartrekkersgroep Knarrenhof, bestaande uit Kees Slingerland, Pieter Verkade, Ton de Ruijter en Leo Hunink, is sinds begin 2019 actief op zoek naar geschikte locaties voor een Knarrenhof in Alphen Stad en de omliggende kernen. Hierin zoeken ze contact met de burgemeester en wethouders van Alphen, maar tot op heden zijn ze nog niet zeer te spreken over de vorderingen.

“Het enige resultaat dat wij hebben kunnen boeken is een brief van 5 januari 2021 van de teamleider R.J.M. van der Zande, namens de burgermeester en wethouders, dat in het ‘Huisvestingsplan Senioren’ is opgenomen om initiatieven voor hofjeswonen te stimuleren en verschillende partijen/initiatieven waar mogelijk met elkaar te verbinden”, zo laten zij in een brief gericht aan de raadsleden weten.

Oplossing voor vergrijzing

Volgens hen wordt er ‘geen enkel perspectief gegeven of uitzicht op een mogelijke locatie geboden’, en dat terwijl de vergrijzing blijft toenemen. “De vergrijzing is al groot (thans 4,5 miljoen 60-plussers) en zal alleen maar stijgen in de komende jaren, zodat een toename van eenzaamheid en zorgkosten zullen ontstaan en een tekort aan zorgpersoneel. Daarom is er een transitie nodig met het oog op een toekomstige woningmarkt, de vergrijzing en het organiseren van zorg.”

Een oplossing die bij dit probleem kan helpen is volgens de kartrekkersgroep hofjeswonen, naar het model van stichting Knarrenhof. “Levensloopbestendig geclusterd bouwen, met een sociaal netwerk en bereikbare gezamenlijke voorzieningen, zodat de bewoners er tot het einde zelfstandig kunnen wonen of verpleegd worden. Daarmee kan het ontstane gat tussen verpleeghuizen en gezinswoningen worden opgevuld. Bij realisatie van een Knarrenhof verlaten senioren woningen die veelal voor hun veel te groot zijn en ontstaat er de nodige doorstroming voor de woningmarkt.”

Mogelijkheden

Tijdens de raadsvergadering werden vragen gesteld over de stand van zaken van het onderzoek naar de mogelijke locaties van knarrenhoven in Alphen. De uitkomsten van de onderzoeken naar de onorthodoxe locaties Klompenmaker en bij het Bospark zijn namelijk nog niet gedeeld met de raad, zoals in de motie Knarrenhoven was afgesproken.

“Het college onderkent de urgentie van seniorenhuisvesting en deelt hierin hetzelfde belang als de kartrekkersgroep Knarrenhof”, was de reactie van wethouder Gerard van As. “Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van twee woonzorgcomplexen op de locaties Bospark en Klompenmaker. Er is tegelijkertijd sprake van schaarste aan geschikte locaties die verdeeld moeten worden over de doelgroepen met verschillende woonbehoeftes.”

Daarbij spelen ook aspecten als marktconformiteit, grondprijs en verwachte opbrengsten een rol. Voor het benutten van onorthodoxe woningbouwlocaties is vaak een wijziging van het bestemmingsplan nodig en dit soort trajecten kost tijd. De wethouder zei toe de raad schriftelijk te informeren over de concrete mogelijkheden van knarrenhoven op de locaties Bospark en Klompenmaker en in Benthuizen.

Op de foto: de onorthodoxe locatie in het Bospark, waar gekeken wordt naar het realiseren van seniorenwoningen.



Reacties