arrow_back

Kinderburgemeester en kinderraad worden in november gekozen


Alphen aan den Rijn krijgt een kinderraad en een kinderburgemeester. Leerlingen van groep 7 van alle Alphense basisscholen kiezen jaarlijks vertegenwoordigers uit hun midden. Op woensdag 20 november maakt burgemeester Liesbeth Spies bekend wie het zijn geworden.

De kinderraad en kinderburgemeester zijn opgenomen in het coalitieakkoord. Wethouder Gert-Jan Schotanus voert deze wens nu uit. Er worden twee campagnes gestart: een voor de kinderraad en een voor de kinderburgemeester.

Dit jaar mogen leerlingen in groep 7 van 26 basisscholen de kinderraad kiezen. Er kan een leerling per school worden afgevaardigd. Deze kinderen zijn de raad van 2020. Volgend jaar kiezen de andere 27 basisscholen uit hun midden leerlingen uit groep 7 voor de kinderraad. De kinderraad krijgt een bedrag van 10.000 euro om uit te geven. Ook is een aantal activiteiten gepland.

Kinderen die burgemeester willen worden, moeten ook in groep 7 zitten. Zij kunnen zichzelf opgeven door het maken van een filmpje. Dit kan vanaf 28 oktober. Een jury kiest de beste zes kandidaten. Op woensdag 20 november doen deze zes ieder drie opdrachten: zij geven een interview, zij verrichten een opening en zij geven een speech. De kinderraad kiest vervolgens wie de kinderburgemeester wordt. Burgemeester Spies maakt tijdens deze feestelijke middag bekend wie haar het komende jaar zal vergezellen bij een aantal leuke activiteiten als kinderburgemeester.

"Het doel van de kinderraad en de kinderburgemeester is om meer te leren over democratie en hoe een gemeenteraad werkt", legt Spies uit. "Ook zien de leerlingen zo wat een gemeente voor hen kan doen." Wat een kind moet kunnen om kinderburgemeester te worden? "Ik denk dat het iets wordt als: ik heb het nog nooit gedaan, daarom denk ik dat ik het wel kan."



Reacties